Honing

Voedwel, natuurlijk voedingsadvies, bij op goudsbloemHoning is een product dat door bijen wordt gemaakt.

Bijen verzamelen nectar uit bloemen, deze nectar wordt verdund met het speeksel van de bij. Dit speeksel bevat enzymen die de nectar omzetten in honing. De honing dient als voedsel voor de bijen en hun broed en wordt verzameld in hun raatcellen.

Biologisch

Biologische honing krijgt dit keurmerk wanneer de bijen vliegen op wilde of biologische gewassen die minimaal 7 kilometer zijn verwijderd van bestrijdingsmiddelen, industrie, verkeer of andere verontreinigingen. Daardoor is het niet of nauwelijks mogelijk dat biologische honing uit Nederland komt, daarvoor is dit land te dicht bebouwd. Bijen die biologische honing produceren overwinteren hoofdzakelijk op hun eigen honing en niet op suikerwater zoals in de gangbare bijenteelt.

Enzymen

Honing is het oudst bekende zoetmiddel en bevat glucose en fructose in wisselende samenstellingen. Ook bevat honing wat vitaminen en mineralen. De enzymen in de honing zijn belangrijk voor onze spijsvertering. Enzymen zijn echter niet bestand tegen temperaturen boven de 40ºC. Voeg daarom honing pas aan de thee toe wanneer deze op lichaamstemperatuur is gekomen (voelen met je vinger). In gebak gaan deze enzymen door de hoge baktemperatuur verloren.

Niet geschikt voor zuigelingen

Honing is niet geschikt voor kinderen jonger dan 1 jaar omdat het besmet kan zijn met sporen van de bacterie die botulisme veroorzaakt, deze bacterie komt overal in de natuur voor. De darmflora van jonge kinderen (zuigelingen) is nog niet volledig ontwikkeld, zij kunnen ziek worden van deze sporen. De ziekmakende sporen gaan pas dood bij verhitting boven de 120°C, maar daarmee gaan ook de enzymen verloren.


Manuka honing

Van oudsher werd honing ook uitwendig medicinaal toegepast, honing heeft een herstellend effect op de huid zoals bij schaaf, en snijwonden, maar ook bij ontstekingen en soms zelfs bij brandwonden. De hoge concentratie glucose en fructose in honing onttrekken vocht aan de wond, inclusief bacteriën en afvalstoffen. Daarnaast hebben de enzymen in de honing een bacterie- en schimmeldodend vermogen. Ook in de reguliere geneeskunde wordt hier onderzoek naar gedaan.

Deze eigenschap is in hoge mate aanwezig in Manuka honing. Manuka honing komt uit Nieuw-Zeeland en werd daar al eeuwen lang gebruikt door de oorspronkelijke bewoners. Voor Manuka honing vliegen de bijen op de Manuka struik, een soort Nieuw-Zeelandse tea tree met wit-roze bloemen. Manuka honing kan ook worden gebruikt om maagklachten en maagzweren te verminderen.

 


In Nederland is De Traay leverancier van heel veel soorten biologische honing en honingproducten.

Odin heeft eind 2010 een ervaren biologisch dymanisch-imker, aangenomen om als Odin-imker bijen te gaan houden op biologisch-dynamische boerderijen. Lees meer over bd-imkers en hun werkwijze.


In veel recepten wordt wat honing gebruikt, hieronder de zoete recepten.

Recepten:

Ineke Fienieg

Gezonde voeding is veel meer dan een optelsom van voedingsstoffen. Het gaat erom wat je ermee doet, zowel in de keuken als in je spijsvertering. Over dit onderwerp heb ik een aantal vrij unieke workshops ontwikkeld, met deelnemers uit heel Nederland. Jij bent ook van harte welkom.

Abonneer je ook op de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de nieuwste recepten en blogs.

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor wekelijkse wetenswaardigheden uit de natuurvoedingskeuken!

Inschrijven Nieuwsbrief

Agenda

Recepten

Zoek een recept uit de natuurvoedingskeuken!

Recepten

Weblog | Recent

Weblog | Thema

Mijn aanbod

Voedwel, natuurlijk voedingsadvies

030 879 9451
info AT voedwel DOT nl