Kardemom

Voedwel, natuurlijk voedingsadvies, kardemom​Kardemom is een specerij, de plant is familie van de gember. De kardemomplant groeit oorspronkelijk in het tropisch regenwoud en kan 3 meter hoog worden. Na de bloei worden de lichtgroene vruchten (peulen) gevormd met daarin 15 tot 20 zaden. De zaden worden als specerij in de keuken gebruikt, vaak worden ze gemalen aangeboden, maar wanneer je zelf kardemomzaad maalt is het aroma veel intenser. De beste kardemom komt uit het kustgebied in het zuidwesten van India.

Kardemom heeft een aromatische zoete, maar ook scherpe smaak. De zaden bevatten 2-8% etherische oliën, die ook in de parfumindustrie worden gebruikt. Kardemom wordt vaak gebruikt voor koek en gebak en ook in speculaaskruiden en Glühwein.  Kardemom wordt in sommige landen toegevoegd aan de koffie of thee. Ook in hartige gerechten en in currys wordt karmedom graag gebruikt.

Voedwel, natuurlijk voedingsadvies, andere andijvieNet zoals gember werkt kardemom versterkend op de spijsvertering en maag, het stimuleert de stofwisseling en de eetlust. Het kauwen op kardemomzaad is verfrissend voor de adem. 
Het aroma van kardemom maakt je bewustzijn helder en heeft een harmoniserend effect. Het in de zon gerijpte zaad werkt nog meer verwarmend dan de gemberwortel


Recepten met kardemom:

Ineke Fienieg

Gezonde voeding is veel meer dan een optelsom van voedingsstoffen. Het gaat erom wat je ermee doet, zowel in de keuken als in je spijsvertering. Over dit onderwerp heb ik een aantal vrij unieke workshops ontwikkeld, met deelnemers uit heel Nederland. Jij bent ook van harte welkom.

Abonneer je ook op de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de nieuwste recepten en blogs.

Plaats hier je reactie!

Dit veld graag vullen!
Dit veld graag vullen!
Dit veld graag vullen!

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor wekelijkse wetenswaardigheden uit de natuurvoedingskeuken!

Inschrijven Nieuwsbrief

Recepten

Zoek een recept uit de natuurvoedingskeuken!

Recepten

Weblog | Recent

Weblog | Thema

Mijn aanbod

Voedwel, natuurlijk voedingsadvies

030 879 9451
info AT voedwel DOT nl