Kardemom

Voedwel, natuurlijk voedingsadvies, kardemom​Kardemom is een specerij, de plant is familie van de gember. De kardemomplant groeit oorspronkelijk in het tropisch regenwoud en kan 3 meter hoog worden. Na de bloei worden de lichtgroene vruchten (peulen) gevormd met daarin 15 tot 20 zaden. De zaden worden als specerij in de keuken gebruikt, vaak worden ze gemalen aangeboden, maar wanneer je zelf kardemomzaad maalt is het aroma veel intenser. De beste kardemom komt uit het kustgebied in het zuidwesten van India.

Kardemom heeft een aromatische zoete, maar ook scherpe smaak. De zaden bevatten 2-8% etherische oliën, die ook in de parfumindustrie worden gebruikt. Kardemom wordt vaak gebruikt voor koek en gebak en ook in speculaaskruiden en Glühwein.  Kardemom wordt in sommige landen toegevoegd aan de koffie of thee. Ook in hartige gerechten en in currys wordt karmedom graag gebruikt.

Voedwel, natuurlijk voedingsadvies, andere andijvieNet zoals gember werkt kardemom versterkend op de spijsvertering en maag, het stimuleert de stofwisseling en de eetlust. Het kauwen op kardemomzaad is verfrissend voor de adem. 
Het aroma van kardemom maakt je bewustzijn helder en heeft een harmoniserend effect. Het in de zon gerijpte zaad werkt nog meer verwarmend dan de gemberwortel


Recepten met kardemom:

Ineke Fienieg

Mijn naam is Ineke Fienieg, als natuurvoedingskundige wijs ik duurzame consumenten de weg naar het verbeteren van hun gezondheid met natuurvoeding. Holistisch, antroposofisch en vooral erg praktisch.

Regelmatig geef ik workshops, kijk in de Agenda voor het actuele aanbod.

Plaats hier je reactie!

Dit veld graag vullen!
Dit veld graag vullen!
Dit veld graag vullen!

Voedwel, natuurlijk voedingsadvies

030 879 9451
info AT voedwel DOT nl