Karnemelk

Voedwel, natuurlijk voedingsadvies, poes drinkt melkZuivel is leverancier van waardevolle dierlijke voedingstoffen, ook voor de meeste vegetariërs.

Lactose

Kinderen kunnen de in de zoete koemelk aanwezige melksuikers (lactose) over het algemeen goed verteren. Wanneer we ouder worden neemt dit vermogen over het algemeen wat af en kunnen we beter omschakelen naar de zure melkproducten zoals karnemelk, yoghurt en kwark.

In zure melkproducten is de melksuiker voor het grootste gedeelte door melkzuurbacteriën omgezet in melkzuur. Het is als het ware voorverteerd en wordt daardoor beter verdragen door de spijsvertering. Bij de vertering van zoete melk blijven er op latere leeftjd vaak veel reststoffen achter die de darmen belasten. Dit kan negatieve effect hebben op bijvoorbeeld de darmen, huid en luchtwegen. Zure melkproducten zoals yoghurt, kwark en karnemelk hebben veel minder van deze reststoffen en dragen daarom bij aan een optimale spijsvertering.

Karnemelk

Een voorbeeld daarvan is karnemelk. Wanneer je gangbare karnemelk te zuur of niet lekker vindt is het de moeite waard om eens ambachtelijk geproduceerde karnemelk te proberen. Bijvoorbeeld van De Hondspol in Driebergen (Biologisch Dynamisch) of De Beekhoeve in Kamerik (Biologisch) wordt karnemelk nog volgens een ambachtelijke proces gemaakt. De ontroomde melk wordt geënt met zuursel (melkzuurbacteriën) en blijft een aantal dagen op gecontroleerde temperatuur staan. Daarna wordt er machinaal gekarnd en ontstaat er in korte tijd boter en karnemelk. De boter wordt gewassen en verpakt. De karnemelk afgevuld in flessen. Deze karnemelk is friszuur en heeft een romige afdronk.

In gangbare bedrijven vindt men deze wijze van karnemelk produceren te tijdrovend en wordt magere melk rechtstreeks aangezuurd tot karnemelk, ook bij Zuiver Zuivel.

Het charmante van De Hondspol en De Beekhoeve is dat je deze bedrijven kunt bezoeken, ze hebben een boerderijwinkeltje met beperkte openstelling en de koeien hebben er allemaal een naam. Op de een of andere manier proef je dat terug in hun producten.


Recepten:

Ineke Fienieg

Mijn naam is Ineke Fienieg, als natuurvoedingskundige wijs ik duurzame consumenten de weg naar het verbeteren van hun gezondheid met natuurvoeding. Holistisch, antroposofisch en vooral erg praktisch.

Regelmatig geef ik workshops, kijk in de Agenda voor het actuele aanbod.

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor wekelijkse wetenswaardigheden uit de natuurvoedingskeuken!

Inschrijven Nieuwsbrief

Agenda

Recepten

Zoek een recept uit de natuurvoedingskeuken!

Recepten

Weblog | Recent

Weblog | Thema

Voedwel, natuurlijk voedingsadvies

030 879 9451
info AT voedwel DOT nl