Karnemelk

Voedwel, natuurlijk voedingsadvies, poes drinkt melkZuivel is leverancier van waardevolle dierlijke voedingstoffen, ook voor de meeste vegetariërs.

Lactose

Kinderen kunnen de in de zoete koemelk aanwezige melksuikers (lactose) over het algemeen goed verteren. Wanneer we ouder worden neemt dit vermogen over het algemeen wat af en kunnen we beter omschakelen naar de zure melkproducten zoals karnemelk, yoghurt en kwark.

In zure melkproducten is de melksuiker voor het grootste gedeelte door melkzuurbacteriën omgezet in melkzuur. Het is als het ware voorverteerd en wordt daardoor beter verdragen door de spijsvertering. Bij de vertering van zoete melk blijven er op latere leeftjd vaak veel reststoffen achter die de darmen belasten. Dit kan negatieve effect hebben op bijvoorbeeld de darmen, huid en luchtwegen. Zure melkproducten zoals yoghurt, kwark en karnemelk hebben veel minder van deze reststoffen en dragen daarom bij aan een optimale spijsvertering.

Karnemelk

Een voorbeeld daarvan is karnemelk. Wanneer je gangbare karnemelk te zuur of niet lekker vindt is het de moeite waard om eens ambachtelijk geproduceerde karnemelk te proberen. Bijvoorbeeld van De Hondspol in Driebergen (Biologisch Dynamisch) of De Beekhoeve in Kamerik (Biologisch) wordt karnemelk nog volgens een ambachtelijke proces gemaakt. De ontroomde melk wordt geënt met zuursel (melkzuurbacteriën) en blijft een aantal dagen op gecontroleerde temperatuur staan. Daarna wordt er machinaal gekarnd en ontstaat er in korte tijd boter en karnemelk. De boter wordt gewassen en verpakt. De karnemelk afgevuld in flessen. Deze karnemelk is friszuur en heeft een romige afdronk.

In gangbare bedrijven vindt men deze wijze van karnemelk produceren te tijdrovend en wordt magere melk rechtstreeks aangezuurd tot karnemelk.

Het charmante van De Hondspol en De Beekhoeve is dat je deze bedrijven kunt bezoeken, ze hebben een boerderijwinkeltje met beperkte openstelling en de koeien hebben er allemaal een naam. Op de een of andere manier proef je dat terug in hun producten.


Recepten:

Ineke Fienieg

Gezonde voeding is veel meer dan een optelsom van voedingsstoffen. Het gaat erom wat je ermee doet, zowel in de keuken als in je spijsvertering. Over dit onderwerp heb ik een aantal vrij unieke workshops ontwikkeld, met deelnemers uit heel Nederland. Jij bent ook van harte welkom.

Abonneer je ook op de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de nieuwste recepten en blogs.

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor wekelijkse wetenswaardigheden uit de natuurvoedingskeuken!

Inschrijven Nieuwsbrief

Agenda

Recepten

Zoek een recept uit de natuurvoedingskeuken!

Recepten

Weblog | Recent

Weblog | Thema

Mijn aanbod

Voedwel, natuurlijk voedingsadvies

030 879 9451
info AT voedwel DOT nl