Kokosolie

Voedwel, natuurlijk voedingsadvies, kokosolieEen kokosnoot is de vrucht van een kokospalm, deze groeit in tropische gebieden. Kokosnoot wordt tot veel verschillende producten verwerkt:

 

  • Kokosolie, kokosvet of klapperolie
  • Kokoswater
  • Kokos vruchtvlees of kopra
  • Kokosmeel
  • Kokosmelk
  • Santen (ingedikte kokosmelk)
  • De bruine harige bast wordt vaak gebruikt in potgrondmengsels.

Kokosolie

Ongeveer tweederde van van het witte kokosvlees bestaat uit olie. Biologische kokosolie wordt gewonnen door kokospulp mechanisch te persen. Hierdoor wordt een extra vierge olie verkregen waarin alle voedingsstoffen, smaak en geur behouden zijn gebleven.

Soms wordt ook biologische kokosolie ontgeurt doormiddel van stoom.

Stabiel vet

Kokosolie wordt vooral gebruikt in de gebieden van herkomst, daar is door de hogere temperaturen de olie vloeibaar en wordt het in flessen verkocht. Kokosolie heeft een smeltpunt tussen 20-28 graden. In Nederland wordt kokosolie altijd verkocht in potjes met gestold kokosvet. Een tropische dag in Nederland is voor ons even schrikken, plotseling is ons potje witte vet vloeibaar geworden. Vloeibare kokosolie is net zo transparant als water.

Kokosolie is zeer geschikt om in te bakken of zelfs te frituren, kokosolie blijft tijdens het verhitten stabiel en gaat niet oxideren. Ook is kokosolie lang houdbaar bij kamertemperatuur.

Laurinezuur

Kokosolie is het meest verzadigde plantaardig vet. In tegenstelling tot de meeste vetten bevat kokosolie vooral vetzuren met middellange ketens (MCT= Medium Chain Triglyceriden). Bovendien bevat kokosolie laurinezuur, dit heeft antibacteriĆ«le, virusremmende en schimmeldodende eigenschappen. Deze eigenschappen hebben er de afgelopen jaren toe geleid dat kokosolie een hype is geworden en aan de effecten van deze olie bijna mytische proporties toegedicht werden. 

Bedenk wel dat een bewoner van de Poolcirkel zichzelf ernstig tekort zou doen wanneer deze uitsluitend kokosolie ging eten en evengoed zou een inwoner van de tropen fysiek niet goed worden van grote hoeveelheden visolie.

Variatie

Gebruik kokosolie niet dagelijks in de keuken, maar varieer. Kokosolie smaakt heerlijk in Aziatische gerechten zoals curry's, maar het is geen inheemse olie. De spijsvertering van de volkeren uit noord Europa kunnen over het algemeen prima overweg met melkvetten zoals roomboter of ghee, afgewisseld met olie uit het Middellandse Zeegebied zoals olijfolie en zonnebloemolie.

Elke olie heeft weer een eigen specifieke smaak, toepassing en inhoudsstoffen. Bij gevarieerde voeding doe je jezelf niet tekort.

Cosmetische toepassingen

Kokosolie wordt niet alleen gebruikt in de keuken, maar ook in allerlei cosmetische producten zoals zeep, deodorant, tandpasta en shampoo. Kokosolie kan ook uitwendig worden gebruikt, bijvoorbeeld als:

 

Ineke Fienieg

Mijn naam is Ineke Fienieg, als natuurvoedingskundige wijs ik duurzame consumenten de weg naar het verbeteren van hun gezondheid met natuurvoeding. Holistisch, antroposofisch en vooral erg praktisch.

Kom kennismaken.

Voedwel, natuurlijk voedingsadvies

030 879 9451
info AT voedwel DOT nl