Komkommer

Voedwel, natuurlijk voedingsadvies, komkommerDe komkommerplant groeit oorspronkelijk in subtropische gebieden.

De plant maakt lange ranken waarmee de plant omhoog klimt naar de zon. Omdat deze plant zoveel warmte nodig heeft wordt de komkommer in Nederland meestal gekweekt in kassen. Er bestaan ook soorten die in de zomer buiten op het land groeien, dan verspreiden de ranken zich over de aarde als een bodembedekker.

Komkommerplanten hebben kleine gele bloemetjes die zich, na de bevruchting door insecten, ontwikkelen als vruchten. Een rijpe komkommervrucht is bruingeel van kleur en bevat veel zaad. De komkommer zoals wij die kennen en eten is altijd onrijp geoogst en bestaat voor 95% uit water, tenminste wanneer de plant voldoende water heeft gehad. Wanneer een komkommer onvoldoende water heeft gehad tijdens de groei, wordt de smaak bitter.

Komkommers bevatten naast water ook vitamines en mineralen, het meeste daarvan zit direct onder de schil. Komkommers hoeven niet geschild te worden, alleen goed gewassen.Voedwel, natuurlijk voedingsadvies, komkommersla

Komkommers worden meestal rauw gegeten, niet alleen in de salade of als broodbeleg. Ook in koude soep zoals Gazpacho en in yoghurtsaus zoals Tzatziki. Komkommers zijn echter ook zeer geschikt om te roerbakken wanneer ze geschild zijn en van het zaad zijn ontdaan. 

Komkommers zijn echte zomergroenten, door hun hoge vochtgehalte ook dorstlessend en verkoelend.


Recepten:

Nieuwsbrief:

Ineke Fienieg

Mijn naam is Ineke Fienieg, als natuurvoedingskundige wijs ik duurzame consumenten de weg naar het verbeteren van hun gezondheid met natuurvoeding. Holistisch, antroposofisch en vooral erg praktisch.

Regelmatig geef ik workshops, kijk in de Agenda voor het actuele aanbod.

Voedwel, natuurlijk voedingsadvies

030 879 9451
info AT voedwel DOT nl