Koriander

Voedwel, natuurlijk voedingsadvies, korianderzaadKoriander is een eenjarige plant uit de schermbloemen familie. De plant wordt tot 50 centimeter hoog en heeft bladeren die lijken op gladde peterselie. De bloemen zijn wit met een vleugje roze. Later vormt zich het lichtbruine, ronde zaad. Deze zaadvorm wijkt af van verwante kruiden zoals kummel, venkel en anijs.

De plant groeit vooral in wat warmere gebieden, maar doet het in een Nederlandse tuin meestal ook goed. Het is vrij eenvoudig om wat korianderzaad op te kweken tot vers kruid.

Korianderzaad

Van de korianderplant zijn alle plantdelen te gebruiken: blad, zaad en wortel. De plant heeft een sterke geur en een smaak die wat aan anijs doet denken, de wortels hebben de meest uitgesproken smaak. De zaden hebben een kruidige, zoete smaak die iets op sinaasappel lijkt.

Korianderzaad wordt soms gebruikt in koek en gebak of brood, vaker in graanschotels zoals rijst. Het zaad wordt ook gebruikt als kruid bij het inmaken van augurken en het is een belangrijk bestanddeel van kerriepoeder.

Eenmaal gemalen verliest korianderzaad snel de smaak, je kunt ze gemakkelijk fijnstampen in een vijzel of malen in een (koffie)molen. Wanneer ze voor het malen even geroosterd worden wordt de smaak versterkt.Voedwel, natuurlijk voedingsadvies, prei-linzenbeleg

Geneeskrachtige werking

Korianderzaad stimuleert de spijsvertering van vooral koolhydraten, het zaad kan ook worden gebruikt om diarree en misselijkheid te onderdrukken.

Dit heeft uiteraard ook invloed op hoe we ons geestelijk voelen en kan daardoor worden ingezet om onzekerheid en angst te laten afnemen en het zelfvertrouwen te versterken.

Korianderblad

Het verse of gedroogde blad kan gebruikt worden in soepen, sauzen en andere gerechten.


Recepten met korianderzaad:

Ineke Fienieg

Gezonde voeding is veel meer dan een optelsom van voedingsstoffen. Het gaat erom wat je ermee doet, zowel in de keuken als in je spijsvertering. Over dit onderwerp heb ik een aantal vrij unieke workshops ontwikkeld, met deelnemers uit heel Nederland. Jij bent ook van harte welkom.

Abonneer je ook op de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de nieuwste recepten en blogs.

Plaats hier je reactie!

Dit veld graag vullen!
Dit veld graag vullen!
Dit veld graag vullen!

Mijn aanbod

Voedwel, natuurlijk voedingsadvies

030 879 9451
info AT voedwel DOT nl