Kruidenthee

Voedwel, natuurlijk voedingsadvies, theekopjeEr bestaan ongelooflijk veel soorten en merken  (kruiden)thee, te veel om op te noemen.

Voor ieders smaak, kwaal, stemming of moment is wel een bijpassende thee te vinden. Wanneer het buiten koud is kan je voor een thee kiezen waarin verwarmende kruiden en specerijen zijn verwerkt.

Kruiden

Met kruidenthee bedoel ik thee van biologische kruiden, bloemen, vruchten, zaden, specerijen etc. en geen zwarte thee met een fantasievol (nep) smaakje.

Verwarmende kruiden

Voedwel, natuurlijk voedingsadvies, steranijsVerwarmende kruiden en specerijen in een thee zijn vooral: gember, kaneel, kruidnagel, anijszaad, steranijs en vanille. Er zijn kant-en-klaar mengsels te koop, of je kunt met losse kruiden en specerjen je eigen favoriete thee samenstellen.

Favoriet

Mijn favoriete thee merk is Sonnentor, omdat ze een heel breed assortiment hebben en dit erg creatief weten te mengen en te benamen. Helaas is dit merk (nog) niet zo goed verkrijgbaar in Nederland, maar wel in webshops en in Duitsland.

Afwisseling

Wissel regelmatig van kruiden of samenstelling van de thee om optimaal profijt te hebben van de therapeutische werking van de kruiden. Een globaal overzicht van de werking van kruiden.

Thee zetten

Het lijkt een overbodige aanwijzing, maar het is belangrijk hoe de thee wordt gezet. Vaak staat op de verpakking een instructie. Bijvoorbeeld: giet kokend water over het theezakje (in theepot of glas) en laat dit 5-10 minuten trekken! Deze tijd hebben de kruiden ook echt nodig om volledig tot hun recht komen en zo hun heilzame werk te kunnen doen. Met eventjes een zakje thee door heet water hengelen wordt niet hetzelfde resultaat bereikt. 

Recept appelthee

Ingrediƫnten:

  • schillen en klokhuizen van appels (geen moesappels)
  • stukje citroenschil of sinaasappelschil
  • 1/2 kaneelstokje
  • 1 schijfje verse gemberwortel

Bereiding:

  1. Doe alle ingrediĆ«nten in een pan en voeg er zoveel water bij dat alles 2 cm. onder water staat.
  2. Breng dit langzaam aan de kook het laat het 30 minuten zachtjes doorkoken met het deksel op de pan.
  3. Afzeven en warm opdrinken. 

Voedwel, natuurlijk voedingsadvies, theepotIn de schil en het klokhuis van appels bevinden zich meer vitamines en mineralen dan in het vruchtvlees zelf. Eet daarom een appel het liefst met schil
en al. De schillen van moesappels en peren zijn echter bitter.  

 

Ineke Fienieg

Gezonde voeding is veel meer dan een optelsom van voedingsstoffen. Het gaat erom wat je ermee doet, zowel in de keuken als in je spijsvertering. Over dit onderwerp heb ik een aantal vrij unieke workshops ontwikkeld, met deelnemers uit heel Nederland. Jij bent ook van harte welkom.

Abonneer je ook op de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de nieuwste recepten en blogs.

Plaats hier je reactie!

Dit veld graag vullen!
Dit veld graag vullen!
Dit veld graag vullen!

Mijn aanbod

Voedwel, natuurlijk voedingsadvies

030 879 9451
info AT voedwel DOT nl