Lavas

Voedwel, natuurlijk voedingsadvies, natuurvoedingskundige, lavasLavas (maggikruid) behoort tot de schermbloemigen, het heeft gevederde bladeren en lange holle stengels.

Lavas is een vaste plant en komt elk jaar vroeg in de lente weer op. De plant kan 2 meter hoog worden.

De werking van lavas

Lavas heeft een ontspannende werking, zowel op de spijsvertering als geestelijk. Lavas werkt ook enigszins urinedrijvend en koortswerend en moet daarom laag gedoseerd worden bij nierziekten zodat het geen irritatie kan veroorzaken. Ook bij zwangerschap hou je de dosering laag, lavasthee stimuleert de zweetproductie en stimuleert een eventuele verlate menstruatie.

Alle plantdelen (blad, stengel, wortel en zaden) bevatten etherische oliƫn, de smaak van lavas is sterk en kruidig, dus aan weinig vers blad heb je al genoeg. In het algemeen gebruik je wat lavasblad, dat vanaf het voorjaar tot einde zomer ruim voorhanden is wanneer je een lavasplant in de tuin hebt staan.

Het gebruik van lavas

Voedwel, natuurlijk voedingsadvies, natuurvoedingskundige, kruidentaartIn de keuken worden overwegend de bladeren gebruikt en daarvan niet teveel om de smaak niet overheersend te maken. Je kunt lavasblad of stengel meekoken met soep, bouillon of saus, maar rauw smaakt lavasblad ook goed in een salade. Het blad en de zaden smaken ook goed in graangerechten. 

Einde zomer, na de bloei sterft de plant weer af. Oogst voor de bloei wat blad, dat je gedroogd de hele winter door kunt gebruiken. De rijpe zaden zijn gedroogd ook langere tijd houdbaar en kunnen bijvoorbeeld in brood of in graanerechten verwerkt worden.


Recept lavasthee

Voedwel, natuurlijk voedingsadvies, lavaswortelNeem 2 cm. lavaswortel (bij voorkeur oogsten in de herfst) en kook dit in een halve liter water gedurende 15 minuten. Niet meer dan 3 koppen per dag drinken.

Lavaswortel kan je zelf in de herfst oogsten wanneer je een plant in de tuin hebt staan. Het is ook in gedroogde vorm te koop van Het Blauwe Huis (Demeter), in elk geval bij de Ekoplaza aan de Nachtegaalstraat in Utrecht.

 


Recepten met lavas:

Ineke Fienieg

Gezonde voeding is veel meer dan een optelsom van voedingsstoffen. Het gaat erom wat je ermee doet, zowel in de keuken als in je spijsvertering. Over dit onderwerp heb ik een aantal vrij unieke workshops ontwikkeld, met deelnemers uit heel Nederland. Jij bent ook van harte welkom.

Abonneer je ook op de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de nieuwste recepten en blogs.

Mijn aanbod

Voedwel, natuurlijk voedingsadvies

030 879 9451
info AT voedwel DOT nl