Magnetron

Voedwel, natuurlijk voedingsadvies, experiment warmtebronMensen koken voedsel om het smakelijker en beter verteerbaar te maken. Veel plantaardige voedingsmiddelen worden namelijk geoogst voordat ze werkelijk rijp zijn, een rijpe plant zorgt voor nageslacht door middel van zaad. Een rijpe andijviestruik is menshoog en niet meer smakelijk om te eten, een rijpe komkommer heeft een dikke bruine schil en bevat veel harde pitten. Een uitzondering hierop zijn vruchten, noten, zaden en granen, deze worden juist wel geoogst wanneer ze rijp zijn. 

Door toevoeging van warmte (koken, bakken, stoven etc.) laten we deze gewassen als het ware narijpen, niet door directe zonnewarmte, maar door een andere warmtebron waarvan de energie afkomstig is van de zon zoals hout, gas of kolen.

Elektriciteit is gewonnen uit de verbranding van kolen, gas, of olie of is opgewekt door windmolens of direct uit zonlicht via zonnepanelen, maar deze energie staat toch wat verder af van de opgeslagen zonnewarmte in de fossiele brandstoffen.

Een magnetron voegt geen warmte toe aan een gerecht, maar brengt de deeltjes in de voeding zodanig in beweging dat ze door deze wrijving zichzelf verwarmen. Deze beweging is niet natuurlijk, de structuur in de voeding wordt hiermee veranderd. Wat dit op lange termijn voor gevolgen heeft voor onze gezondheid moeten we nog gaan ervaren.

Natuurvoedingskundigen adviseren om niet (of zo min mogelijk) de magnetron te gebruiken voor de bereiding van voedsel. Ook al spreken allerlei onderzoeken hierover elkaar tegen.


Experiment

Op internet kom je diverse experimenten tegen met water wat al dan niet gekookt is in de magnetron en aan planten wordt gegeven. Maar we moeten vooral niet alles geleoven wat op internet staat, dus vanaf vandaag ga ik dit experiment live uitvoeren.

  • Ik kocht 3 basilicumplantjes bij de EkoPlaza, bijna identiek, in elk geval van dezelfde leeftijd en van dezelfde leverancier. De keus voor basilicum is omdat deze grote bladeren heeft en dus meer vocht verdampt en dus meer water nodig heeft.
  • Daarna kookte ik 3 x een halve liter water:
    • in de magnetron
    • in de elektrische waterkoker
    • in een pan op het gasfornuis
  • Dit water liet ik afkoelen en heb ik in glazen flesjes gedaan met op het etiket hoe het water gekookt is: magnetron, waterkoker en gasfornuis.
  • Op de plantpotjes plakte ik ook een etiket met dezelfde tekst.
  • De plantjes staan in de vensterbank, maar niet in de volle zon (voor de foto mogen ze er even af). Van links naar rechts: magnetron, waterkoker, gasfornuis.
  • Nu begint het echte experiment, de plantjes krijgen uitsluitend water uit hun 'eigen' flesje.
  • We gaan zien of en wat het effect is, dit experiment is live te volgen via deze blog.

Dag 1: 22 oktober 2013

Plantjes gekocht, in de vensterbank gezet.

Voedwel, natuurlijk voedingsadvies, experiment

 

 

 

 

 

 

 

 

Dag 2: 23 oktober 2013

Plantjes voor de eerste keer hun eigen water gegeven.

Voedwel, natuurlijk voedingsadvies, experiment

 

 

 

 

 

Dag 3: 24 oktober 2013

De plantjes hebben weer wat van hun eigen water gehad, nog geen indrukwekkende verschillen te zien, maar het magnetron plantje heeft hier en daar grijs-bruine vlekken. kan toeval zijn, we experimenteren nog even door.

Voedwel, natuurlijk voedingsadvies, experiment

 

 

 

 

 

 

Dag 4: 25 oktober 2013

Ten opzichte van gisteren niet veel verandering, wel laat het magnetron plantje steeds meer stukjes blad vallen.

Voedwel, natuurlijk voedingsadvies, experiment

 

 

 

 

 

 

Dag 5: 26 oktober 2013

Trend zet zich voort, geen spectaculaire veranderingen maar magnetron plantje krijgt steeds meer grijs blad en laat ook veel vallen.

Voedwel, natuurlijk voedingsadvies, experimentVoedwel, natuurlijk voedingsadvies, magnetron

 

 

 

 

 

Dag 6: 27 oktober 2013

Vanaf een afstandje lijkt er niets aan de hand, dichterbij zie je dat het magnetron plantje het minst gezond oogt. Morgen (dag 7) zal ik ze alle drie van dichtbij fotograferen.

Voedwel, natuurlijk voedingsadvies, experiment

Voedwel, natuurlijk voedingsadvies, magnetron

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Dag 8: 29 oktober 2013

Een dag later dan gepland, maar hier zijn de actuele foto's.

Voedwel, natuurlijk voedingsadvies, magnetronHet magnetronplantje gaat er steeds slechter uitzien. 

Voedwel, natuurlijk voedingsadvies, waterkokerVoedwel, natuurlijk voedingsadvies, gasfornuis

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Het waterkokerplantje begint ook wat grijs blad te krijgen.

Het gasfornuisplantje ziet er nog fris uit.

Wordt vervolgd over een paar dagen.

Dag 12: 2 november 2013

Beelden zeggen meer dan woorden:

Voedwel, natuurlijk voedingsadvies, magnetronMagnetron

 

 

 

 

 

Voedwel, natuurlijk voedingsadvies, waterkokerWaterkoker

 

 

 

 

 

Voedwel, natuurlijk voedingsadvies, gasfornuisGasfornuis

 

 

 

 

 

Hoe liep het af?

Tragisch voor de magnetronplant, helaas heb ik geen eindfoto's om te laten zien. Maar wil je het zelf zeker weten dan nodig ik je van harte uit om dit experiment zelf thuis uit te voeren.

 

Ineke Fienieg

Mijn naam is Ineke Fienieg, als natuurvoedingskundige wijs ik duurzame consumenten de weg naar het verbeteren van hun gezondheid met natuurvoeding. Holistisch, antroposofisch en vooral erg praktisch.

Kom kennismaken.

Reacties

Carmen 2013-11-03 10:46:26 Hoi Ineke, interessant experiment. Ik neem aan dat je gewoon kraanwater hebt gebruikt. Ik begrijp dat het nu gaat om de wijze van verwarming van het water. Ik gebruik vaak water dat gefilterd is door een Britta-filter. Ongekookt dus. Maar zou dat ook een andere reactie kunnen geven. De inhoudsstoffen zijn dan mogelijk anders. Heb je een idee? Groetjes, Carmen
Ineke 2013-11-03 12:10:19 In dit experiment heb ik gewoon kraanwater gebruikt. Het experiment gaat over het verwarmen en niet over de kwaliteit van het water.
Het lijkt mij ook leuk om een experiment te doen met kraanwater, gefilterd kraanwater en gevitaliseerd kraanwater. Maar ik beschik niet over een vitalizer.
henk Pannekoek 2013-12-04 18:00:41 Lijkt me heel leuk, ik heb wel vitaal water voor je. Je kunt wel voorspellen wat er gebeurt. Heb dit water vaak microscopisch bekeken.
Ineke 2013-12-04 19:54:18 Wie weet komt dit nog eens van pas, wat zag je onder de microscoop?

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor wekelijkse wetenswaardigheden uit de natuurvoedingskeuken!

Inschrijven Nieuwsbrief

Recepten

Zoek een recept uit de natuurvoedingskeuken!

Recepten

Weblog | Recent

Weblog | Thema

Voedwel, natuurlijk voedingsadvies

030 879 9451
info AT voedwel DOT nl