Mais

Voedwel, natuurlijk voedingsadvies, maisMais komt oorspronkelijk uit Midden Amerika, er bestaan veel variëteiten zoals veevoer, graan, siermais, pofmais, suikermais etc.

De maiskolven die einde zomer in de winkel liggen is suikermais (foto), deze wordt zo vers mogelijk gegeten. De meeste maisvelden die wij onderweg in Nederland en daarbuiten tegenkomen is bestemd als veevoer. In Italië wordt mais gebruikt voor polenta, in Oost-Europa kent men kukuruz en in Zuid en Midden-Amerika wordt mais veel gebruik in de vorm van tortilla's.Voedwel, natuurlijk voedingsadvies, natuurvoedingskundige, polenta

Mais groeit als een grote stevige plant, verlangt veel licht en warmte en een goed bemeste grond. Mais heeft een krachtig ontwikkeld wortelstelsel: de stengels lijken wel stammetjes en het blad is vrij breed. De pluim, die de plant tijdens de bloei siert, is de mannelijke leidwijze. Deze wordt dus geen vruchtdragende aar of pluim. In de bladoksels bevinden zich vrouwelijke bloeiwijzen; hier ontwikkelen zich goudkleurige, grote korrels, die dicht opeen gedrukt op een houtachtige spil vastzitten en zo een kolf vormen. Zoals andere granen bij de vorming van de halmen het blad achter zich laten, zo laten de maïskolven zich geheel door het blad omhullen.

Mais heeft een hoog suiker- en koolhydraatgehalte in verhouding tot het eiwitgehalte en bevat veel caroteen en weinig kiezellzuren. Mais bevat geen gluten en is rijk aan voedingsvezels.


Recepten:

Ineke Fienieg

Mijn naam is Ineke Fienieg, als natuurvoedingskundige wijs ik duurzame consumenten de weg naar het verbeteren van hun gezondheid met natuurvoeding. Holistisch, antroposofisch en vooral erg praktisch.

Kom kennismaken.

Voedwel, natuurlijk voedingsadvies

030 879 9451
info AT voedwel DOT nl