Minder vlees eten, hoe dan?

Voedwel, evenwichtige vegetarische maaltijdDe boodschap van afgelopen week was duidelijk en niet mis te verstaan. We moeten beter voor de aarde zorgen. Onder andere door een duurzamere manier van landbouw. Dat zien gelukkig steeds meer mensen in en daarom kiezen ze vaker voor biologische voeding. Maar ook moeten we andere voedselkeuzes maken, voedsel kiezen van dichter bij huis, vaker regionale producten en (veel) minder of geen vlees.

Dit zijn – niet toevallig – ook de pijlers van de natuurvoedingskeuken. Deze keuzes zijn niet alleen beter voor de aarde, maar ook voor planten, dieren en mensen. Regionale voeding past beter bij onze behoeftes en de wisseling van de seizoenen. Het eten van veel dierlijk eiwit is een belasting voor onze organen en spijsvertering, we kunnen er bovendien ook ziek van worden.

Maar hoe?

Een geruststelling: we hoeven niet te kiezen voor vleesvervangers, insecten, kwallen of kweekvlees. Dat is misschien soms een oplossing, maar niet noodzakelijk.

Voedwel, evenwichtige vegetarische voedingWe kunnen ons optimaal, vegetarisch voeden met voedingsmiddelen die we al kennen, die betaalbaar zijn en bijdragen aan een goede gezondheid. Groenten, kruiden, fruit, granen, peulvruchten, zuivel, olie en vetten, noten en zaden en natuurlijke suikers.

Vegetarische recepten

Vanuit deze visie publiceer ik al 10 jaar lang vegetarische recepten uit de natuurvoedingskeuken op mijn website (inmiddels ruim 350 stuks).

Workshops

Maar ik heb veel meer te vertellen over gezonde, evenwichtige, vegetarische maaltijden. Daarom organiseer ik ook komend jaar regelmatig korte workshops van anderhalf uur. Geen kookworkshops, maar een verhaal met voorbeelden en een proeverij. Daar leer je per voedingsmiddel hoe je een goede, smakelijke, evenwichtige vegetarische maaltijd kunt samenstellen. De onderwerpen die in elk geval aan de orde komen zijn:

  • Groenten en kruiden (plandelen versus menselijke drieledigheid).
  • Granen (de eigenschappen van de 7 granen, wat zijn pseudogranen, het belang van graanslijm, het verschil tussen graankorrel, gries, grutten, graanvlok en meel).
  • Peulvruchten (wat zijn peulvruchten, wat moet je weten om ze optimaal te kunnen verteren).
  • Olie en vetten (wanneer gebruik je welke olie, niet alles is geschikt voor bakken en braden).
  • Natuurlijke suikers (maak kennis met verschillende natuurlijke suikers en hun toepassing).
  • Evenwichtige maaltijd (hoe combineer je bovenstaande onderdelen tot een optimale, vegetarische maaltijd).

Maar ook workshops waarin ik meer vertel over de relatie tussen voeding en gezondheid, zoals:

  • Ritme & slaap
  • Cholesterol
  • Ehbo bij verkoudheid

In alle workshops zijn ook mijn holistische, antroposofische inzichten verwerkt. Voor sommigen een verrassende kennismaking, voor anderen misschien een verdieping.

Ineke Fienieg

Mijn naam is Ineke Fienieg, als natuurvoedingskundige wijs ik duurzame consumenten de weg naar het verbeteren van hun gezondheid met natuurvoeding. Holistisch, antroposofisch en vooral erg praktisch.

Regelmatig geef ik workshops, kijk in de Agenda voor het actuele aanbod.

Plaats hier je reactie!

Dit veld graag vullen!
Dit veld graag vullen!
Dit veld graag vullen!

Voedwel, natuurlijk voedingsadvies

030 879 9451
info AT voedwel DOT nl