Mosterd

Voedwel, natuurlijk voedingsadvies, mosterdzaadMosterdzaad behoort tot de familie van de kruisbloemigen en is gemakkelijk te verbouwen in een gematigd klimaat, de eenjarige plant wordt ruim een meter hoog en bloeit met gele bloemetjes. Bijen en andere bestuivers zijn er dol op.

Mosterdzaad bevat een scherpe, zwavelhoudende olie en is hiermee al heel lang een smaakmaker, het werd vooral veel gebruikt voordat de uitheemse specerijen gangbaar werden.

Zwart, bruin, geel en wit mosterdzaad

Er bestaat zwart, bruin, geel en wit mosterdzaad. Zwart mosterdzaad komt vooral uit West-Afrika, het bruine zaad uit AziĆ«, deze zaden zijn kruidig en pikant. De gele en witte zaden komen uit Europa en zijn vooral scherp van smaak.

Grof of fijn?

Voor de bereiding van mosterd wordt vaak een mengsel van verschillende zaden gebruikt, het zaad wordt gekneusd en gemalen en soms ook gezeefd. De mosterdolie in het zaadje zorgt voor de scherpe smaak daarom is fijne, gezeefde mosterd vaak scherper dan grove mosterd.

Mosterd

Mosterd wordt gemaakt van mosterdzaad, azijn, kruiden, zout en soms een zoetmiddel bijvoorbeeld agavesiroop of honing (gangbare mosterd uit de supermarkt wordt meestal gezoet met suiker). Je kunt ook zelf mosterd maken, mosterdzaad laat zich gemakkelijk fijnmalen in een vijzel, de scherpe smaak komt pas vrij zodra het gemalen zaad in contact komt met water.Voedwel, natuurlijk voedingsadvies, Eiersalade

Gebruik en toepassingen

Mosterd werkt sterk stimulerend op de spijsvertering en ondersteunt vooral de vertering van vetten en eiwitten. Mosterd kan een gunstig effect hebben bij hoge bloeddruk, ook kan mosterd verlichting brengen bij hoesten en heesheid.

Gemalen mosterdzaad in het gerecht met kool maakt het beter verteerbaar.

Wikkels

Gemalen mosterdzaad kan ook gebruikt worden in voetbaden, een heet voetbad met mosterdmeel laat het bloed naar de voeten stromen, dit kan verlichting brengen bij hoofdpijn of helpen tegen verkoudheid of koude voeten.

Zie voor toepassingen van kruidenbaden en wikkels de aanwijzingen van de Wikkelfee.


Recepten met mosterd:

Recepten met mosterdzaad:

Ineke Fienieg

Gezonde voeding is veel meer dan een optelsom van voedingsstoffen. Het gaat erom wat je ermee doet, zowel in de keuken als in je spijsvertering. Over dit onderwerp heb ik een aantal vrij unieke workshops ontwikkeld, met deelnemers uit heel Nederland. Jij bent ook van harte welkom.

Abonneer je ook op de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de nieuwste recepten en blogs.

Mijn aanbod

Voedwel, natuurlijk voedingsadvies

030 879 9451
info AT voedwel DOT nl