Natuurvoeding

Voedwel, natuurlijk voedingsadvies, natuurvoedingWat is natuurvoeding?

Is dat hetzelfde als biologische voeding?

Onder natuurvoeding versta ik voedingsmiddelen die zo min mogelijk bewerkt of geraffineerd zijn, dus:

  • Groenten zoals ze geoogst zijn, niet voorgesneden of voorgekookt.
  • Fruit zoveel mogelijk vers zoals ze geoogst zijn, of in gedroogde vorm.
  • Volkoren granen, dus heel of gemalen van de hele korrel zoals in volkorenbrood of zilvervliesrijst en niet witte rijst of bruin brood.
  • Peulvruchten, indien gedroogd: geweekt en gekookt of anders uit blik of pot.
  • Noten en zaden in onbewerkte vorm, dus niet de gefrituurde cashewnoten met zout van de notenkraam.
  • Melk en melkproducten die niet afgeroomd of gehomogeniseerd zijn, zonder toevoegingen van extra vitamines of mineralen of smaakjes.
  • Roomboter, olijfolie, zonnebloemolie, lijnzaadolie etc. en geen dieetmargarine of plastic spuitflesjes met bak- en braadproducten.
  • Vlees en vis van dieren die in optimale of natuurlijke omstandigheden zijn opgegroeid, dus niet uit de bio-industrie of kweekvijver komen.
  • Kruidenthee in plaats van thee met smaakjes.
  • Af en toe vruchtensap of groentesap, maar geen frisdranken met suiker of kunstmatige zoetstoffen en kleur- smaak- en geurstoffen.

Biologisch of biodynamisch

Voedwel, natuurlijk voedingsadvies, logo biologischDe teelt en herkomst van voeding zijn in mijn visie erg belangrijk. Hoe heeft de plant kunnen groeien? In de meest ideale situatie is dit in de vruchtbare aarde, zonder kunstmest en zonder bestrijdingsmiddelen. Met genoeg ruimte per plant en voldoende tijd om in eigen tempo groot te groeien, smaak en kracht te ontwikkelen.

Meestal komen deze gewassen van biologische of biologisch-dynamische bedrijven. Bij voorkeur ook van telers uit de regio.Voedwel, natuurlijk voedingsadvies, logo Demeter

In natuurvoedingswinkels heb je uiteraard de grootste keus als het gaat om natuurvoeding, maar ook daar is inmiddels volop witbrood, koek, chips en frisdrank te koop, dus ook in natuurvoedingswinkels is niet alles ‘natuurvoeding’.

Heb je niet de mogelijkheid om in een natuurvoedingswinkel je inkopen te doen dan is er in een ‘gewone supermarkt’ na enig speuren ook wel wat natuurvoeding te vinden zoals groenten en (gedroogd) fruit, peulvruchten, olijfolie en volkorenbrood. Helaas meestal niet van biologische kwaliteit.

Demeter

Zelf maak ik het liefste de keuze voor producten van biologische of nog liever biologisch dynamische kwaliteit (Demeter). 

Naast de zorg voor voedingsmiddelen vol levenskracht besteden de boeren en verwerkers ook zorg aan de bedrijfsomgeving. Er is grote aandacht voor het milieu, natuurontwikkeling, dierenwelzijn en de sociale en economische vernieuwingen op en rond een bedrijf. Hierdoor zijn biodynamisch werkende bedrijven vaak voorloper bij nieuwe initiatieven zoals landbouw en zorg. Zij realiseren levendige contacten met de consument door boerderijwinkels, webshops of klantenkringen.

Ineke Fienieg

Gezonde voeding is veel meer dan een optelsom van voedingsstoffen. Het gaat erom wat je ermee doet, zowel in de keuken als in je spijsvertering. Over dit onderwerp heb ik een aantal vrij unieke workshops ontwikkeld, met deelnemers uit heel Nederland. Jij bent ook van harte welkom.

Abonneer je ook op de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de nieuwste recepten en blogs.

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor wekelijkse wetenswaardigheden uit de natuurvoedingskeuken!

Inschrijven Nieuwsbrief

Agenda

Recepten

Zoek een recept uit de natuurvoedingskeuken!

Recepten

Weblog | Recent

Weblog | Thema

Mijn aanbod

Voedwel, natuurlijk voedingsadvies

030 879 9451
info AT voedwel DOT nl