Nog meer water?

Voedwel, natuurlijk voedingsadvies, zuurdesembrood‘Moet er nog meer water bij het meel?’ vroeg ik aan de bakker die mij leerde hoe ik mijn eigen zuurdesembrood moet bakken. Ja, dat was de bedoeling. Water is de simpelste, natuurlijkste en beste broodverbeteraar die er is.

Ineke Berentschot

Die bakker heet voor het gemak ook Ineke en ik heb haar ontmoet op Ekotown 2014. Ze stond haar boek Nachtbrood te promoten. Een basis handboek voor de (thuis)bakker. Ik was direct onder de indruk van de titel en de inhoud van het boek. Eindelijk een kookboek waarin voldoende rijstijd voor het brood werd gebruikt.

Water & tijd

Voedwel, natuurlijk voedingsadvies, brood knedenWant dat het graan naast water ook voldoende tijd nodig heeft om volledig te ontsluiten had ik ook geleerd op mijn opleiding. Veel haastige receptenmakers gaan daar nogal eens aan voorbij wanneer ze recepten maken voor brood of graangerechten.

Voedzaam brood heeft voldoende tijd nodig om te rijzen en dus ook heel veel water voor de smaak leerde ik van Ineke.

Later maakten we ook krentenbrood. ‘Moeten er nog meer rozijnen door het deeg?’ Vroeg ik verbaasd? Ja, dat was de bedoeling. En hoe je dat aanpakt en hoe je zelf zuurdesem start en alle fijne kneepje die komen kijken bij het maken van voedzaam en smakelijk brood heb ik van haar geleerd.

Ineke Fienieg

Gezonde voeding is veel meer dan een optelsom van voedingsstoffen. Het gaat erom wat je ermee doet, zowel in de keuken als in je spijsvertering. Over dit onderwerp heb ik een aantal vrij unieke workshops ontwikkeld, met deelnemers uit heel Nederland. Jij bent ook van harte welkom.

Abonneer je ook op de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de nieuwste recepten en blogs.

Plaats hier je reactie!

Dit veld graag vullen!
Dit veld graag vullen!
Dit veld graag vullen!

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor wekelijkse wetenswaardigheden uit de natuurvoedingskeuken!

Inschrijven Nieuwsbrief

Recepten

Zoek een recept uit de natuurvoedingskeuken!

Recepten

Weblog | Recent

Weblog | Thema

Mijn aanbod

Voedwel, natuurlijk voedingsadvies

030 879 9451
info AT voedwel DOT nl