Oregano

Voedwel, natuurlijk voedingsadvies, wilde Marjolein​Oregano (Origanum vulgare) wordt ook wel Wilde Marjolein genoemd. Oregano behoort tot de lipbloemigen en komt van oorsprong uit het gebied rond de Middellandse Zee en groeit daar graag in een bergachtige omgeving.

Tegenwoordig vindt je dit kruid bijna overal, ook bij ons in de achtertuin. En dat is fijn, ook voor de bijen, want die zijn dol op de bloemen. De plant is niet winterhard, maar zaait zich goed uit. De Oregano uit onze achtertuin heeft echter minder smaak dan de zondoorstoofde Oregano van een berg in Zuid-Europa. 

Smaak

Oregano ruikt sterk en smaakt aromatisch, van dit kruid wordt voornamelijk het blad gebruikt, het blad bevat 2% etherische oliën. Wanneer je gedroogde oregano gebruikt, wrijf dit dan tussen je vingers, wanneer het sterk ruikt is het nog vers genoeg om te gebruiken.

Voedwel, natuurlijk voedingsadvies, Italiaanse bonenschotelGebruik oregano in de keuken

Oregano wordt vanzelfsprekend vooral veel gebruikt in de Italiaanse en Griekse keuken vooral voor pizza, pasta en gerechten met tomaten.

Heilzame toepassingen van oregano

Oregano werkt verlichtend bij hoesten en keelpijn, maar ook bij tandvleesontsteking. Het ondersteunt de spijsvertering en verlicht hiermee maagklachten en galaandoeningen. Daarnaast werkt oregano heilzaam bij diarree en lichte voedsevergiftigingen. 

Thee van Oregano wordt gebruikt tegen zwangerschapsmisselijkheid en menstruatieklachten.

Geestelijk gezien kan oregano melancholie en zwaarmoedigheid verlichten.


Recepten met oregano:

Ineke Fienieg

Mijn naam is Ineke Fienieg, als natuurvoedingskundige wijs ik duurzame consumenten de weg naar het verbeteren van hun gezondheid met natuurvoeding. Holistisch, antroposofisch en vooral erg praktisch.

Regelmatig geef ik workshops, kijk in de Agenda voor het actuele aanbod.

Plaats hier je reactie!

Dit veld graag vullen!
Dit veld graag vullen!
Dit veld graag vullen!

Voedwel, natuurlijk voedingsadvies

030 879 9451
info AT voedwel DOT nl