Oregano

Voedwel, natuurlijk voedingsadvies, wilde Marjolein​Oregano (Origanum vulgare) wordt ook wel Wilde Marjolein genoemd. Oregano behoort tot de lipbloemigen en komt van oorsprong uit het gebied rond de Middellandse Zee en groeit daar graag in een bergachtige omgeving.

Tegenwoordig vindt je dit kruid bijna overal, ook bij ons in de achtertuin. En dat is fijn, ook voor de bijen, want die zijn dol op de bloemen. De plant is niet winterhard, maar zaait zich goed uit. De Oregano uit onze achtertuin heeft echter minder smaak dan de zondoorstoofde Oregano van een berg in Zuid-Europa. 

Smaak

Oregano ruikt sterk en smaakt aromatisch, van dit kruid wordt voornamelijk het blad gebruikt, het blad bevat 2% etherische oliën. Wanneer je gedroogde oregano gebruikt, wrijf dit dan tussen je vingers, wanneer het sterk ruikt is het nog vers genoeg om te gebruiken.

Voedwel, natuurlijk voedingsadvies, Italiaanse bonenschotelGebruik oregano in de keuken

Oregano wordt vanzelfsprekend vooral veel gebruikt in de Italiaanse en Griekse keuken vooral voor pizza, pasta en gerechten met tomaten.

Heilzame toepassingen van oregano

Oregano werkt verlichtend bij hoesten en keelpijn, maar ook bij tandvleesontsteking. Het ondersteunt de spijsvertering en verlicht hiermee maagklachten en galaandoeningen. Daarnaast werkt oregano heilzaam bij diarree en lichte voedsevergiftigingen. 

Thee van Oregano wordt gebruikt tegen zwangerschapsmisselijkheid en menstruatieklachten.

Geestelijk gezien kan oregano melancholie en zwaarmoedigheid verlichten.


Recepten met oregano:

Ineke Fienieg

Gezonde voeding is veel meer dan een optelsom van voedingsstoffen. Het gaat erom wat je ermee doet, zowel in de keuken als in je spijsvertering. Over dit onderwerp heb ik een aantal vrij unieke workshops ontwikkeld, met deelnemers uit heel Nederland. Jij bent ook van harte welkom.

Abonneer je ook op de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de nieuwste recepten en blogs.

Plaats hier je reactie!

Dit veld graag vullen!
Dit veld graag vullen!
Dit veld graag vullen!

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor wekelijkse wetenswaardigheden uit de natuurvoedingskeuken!

Inschrijven Nieuwsbrief

Recepten

Zoek een recept uit de natuurvoedingskeuken!

Recepten

Weblog | Recent

Weblog | Thema

Mijn aanbod

Voedwel, natuurlijk voedingsadvies

030 879 9451
info AT voedwel DOT nl