Paranoten

Voedwel, natuurlijk voedingsadvies, paranotenParanoten worden ook wel Brazielnoten genoemd, ze groeien aan de hoogste bomen in de Zuid-Amerikaanse jungle, voornamelijk langs de oevers van grote rivieren. De bomen kunnen heel oud en wel 50 meter hoog worden en gaan pas na minstens 10 jaar vrucht dragen. 

Een paranootboom groeit oorspronkelijk in het regenwoud, de boom laat zich moeilijk op plantages groot brengen. De meeste paranoten worden dan ook van in het wild levende bomen geoogst, vooral in het Braziliaanse Amazonegebied. De noten worden niet geplukt, maar vallen op de grond wanneer ze rijp zijn. De noten bestaan uit een vrucht met harde bruine schil (zoals een kokosnoot) met daarin wel tot 25 paranoten, gerangschikt als sinaasappelpartjes, die zelf ook weer een harde schil hebben. De noot is niet gemakkelijk te kraken, daar gaat een droogproces en een stoombehandeling aan vooraf.

Voedingswaarde paranoot

De paranoot bevat veel vet, wel 67% en 14% eiwit, daarnaast bevat deze noot vitamine B1, E, zink, magnesium en calcium een hoog gehalte aan Selenium.

Selenium
Voedwel, natuurlijk voedingsadvies, truffels

Selenium (Seleen) is een sporenelement dat functioneert als antioxidant, het beschermt cellen tegen beschadiging en maakt zware metalen die we door middel van onze voeding opnemen minder schadelijk. Selenium is van groot belang voor schildklierpatiĆ«nten, maar veel mensen nemen te weinig Selenium tot zich via hun voeding. 

In gangbare landbouwgrond wordt nog maar weinig en steeds minder Selenium aangetroffen. In vitale regenwouden is de grond echter nog optimaal en bevat het nog voldoende Selenium.

Voor voldoende Selenium in de voeding zijn 1 tot 2 noten per dag voldoende.


Recepten met paranoten:

Ineke Fienieg

Gezonde voeding is veel meer dan een optelsom van voedingsstoffen. Het gaat erom wat je ermee doet, zowel in de keuken als in je spijsvertering. Over dit onderwerp heb ik een aantal vrij unieke workshops ontwikkeld, met deelnemers uit heel Nederland. Jij bent ook van harte welkom.

Abonneer je ook op de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de nieuwste recepten en blogs.

Plaats hier je reactie!

Dit veld graag vullen!
Dit veld graag vullen!
Dit veld graag vullen!

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor wekelijkse wetenswaardigheden uit de natuurvoedingskeuken!

Inschrijven Nieuwsbrief

Agenda

Recepten

Zoek een recept uit de natuurvoedingskeuken!

Recepten

Weblog | Recent

Weblog | Thema

Mijn aanbod

Voedwel, natuurlijk voedingsadvies

030 879 9451
info AT voedwel DOT nl