peultjes

Voedwel, natuurlijk voedingsadvies, peultjesPeultjes worden het eerst geoogst in de reeks van vlinderbloemigen (zoals doperwtjes, kapucijners, tuinbonen, sperziebonen, snijbonen).

Peultjes worden in een onrijp stadium geoogst, daarom horen ze qua voedingswaarde nog niet bij de peulvruchten, maar bij de bladgroenten. 

Ze smaken het lekkerste wanneer ze nog jong en mals zijn. De peul moet stevig en plat zijn met nog maar nauwelijks ontwikkelde erwtjes. Oogst je ze later dan wordt de peul te taai om te eten.
Omdat ze zo jong geplukt worden wordt de plant gestimuleerd om meer zaadpeulen te ontwikkelen. Zo kan het in de moestuin voorkomen dat je om de 2 dagen een kilo peultjes plukt.

Voedwel, natuurlijk voedingsadvies, groene bonenPeultjes in de winkel zijn ongeveer de duurste groente die je kunt vinden. Dit komt door de arbeidsintensieve oogst, elk peultje wordt met de hand geoogst en je hebt 2 handen nodig: om een peultje te plukken. Een om het peultje te plukken en met je andere hand het steeltje vast te houden, anders zou je de plant tijdens het oogsten kunnen beschadigen. Bovendien moet je heel goed kijken, de peultjes hebben dezelfde kleur als de plant en zijn gemakkelijk over het hoofd te zien.

Het oogstseizoen voor peultjes duurt maar kort het hoogtepunt valt in mei-juni. Na de oogst zijn ze op een koele plaats 2-3 dagen te bewaren. Bij het schoonmaken verwijder je niet alleen het topje, maar ook het draadje dat rondom de peul zit.

Peultjes zijn onder andere rijk aan vitamine B, je kookt ze in een paar minuten gaar in weinig water. Samen met roomboter en wat zout een delicatesse.


Recepten met peultjes:

Ineke Fienieg

Gezonde voeding is veel meer dan een optelsom van voedingsstoffen. Het gaat erom wat je ermee doet, zowel in de keuken als in je spijsvertering. Over dit onderwerp heb ik een aantal vrij unieke workshops ontwikkeld, met deelnemers uit heel Nederland. Jij bent ook van harte welkom.

Abonneer je ook op de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de nieuwste recepten en blogs.

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor wekelijkse wetenswaardigheden uit de natuurvoedingskeuken!

Inschrijven Nieuwsbrief

Agenda

Recepten

Zoek een recept uit de natuurvoedingskeuken!

Recepten

Weblog | Recent

Weblog | Thema

Mijn aanbod

Voedwel, natuurlijk voedingsadvies

030 879 9451
info AT voedwel DOT nl