Pompoen

Voedwel, natuurlijk voedingsadvies, pompoen

Pompoenen worden in de herfst geoogst en kunnen dank zij hun schil de hele winter goed bewaard worden op een koele en droge bewaarplaats.

 

Voedingswaarde

Pompoenen zijn rijk aan vitamine C, calcium en B├Ętacaroteen, dit laatste wordt door het lichaam omgezet in Vitamine A, zoveel als er nodig is, de rest wordt uitgescheiden. Vitamine A is goed voor de ogen en huid en ondersteunt de opbouw van de weerstand. Bovendien is pompoen rijk aan voedingsvezels, dit bevordert de darmfunctie.

Vorm, kleur, formaat

Er bestaan vele soorten eetbare pompoenen in allerlei vormen, kleuren en maten. Verse oranje pompoen hoeft niet geschild te worden, later in het jaar wordt de schil wat harder en stugger. Op de foto staat de pompoen Snackjack Cucurbita Pepo, deze pompoensoort heeft zogenaamde naakte zaden die ook gegeten kunnen worden. Dit in tegenstelling tot de zaden van andere pompoenen die eerst gepeld moeten worden. Voedwel, natuurlijk voedingsadvies, pompoenmuffins

Pompoenpitten

Pompoenpitten zijn onder ander rijk aan fosfor (samen met calcium goed voor sterke botten en tanden) en zink. Zink is essentieel voor de groei. Een tekort aan zink leidt onder andere tot witte vlekjes op de nagels.

Sierpompoenen

Pompoenen en courgettes die voor de sier worden geteeld zijn meestal niet eetbaar, en kunnen zelfs gezondheidsklachten veroorzaken. Weet je het niet zeker? Proef een klein stukje van het rauwe vruchtvlees, smaakt het bitter eet het dan niet op maar spuug het uit. De pompoen is dan niet eetbaar.


Recepten:

Nieuwsbrief:

Ineke Fienieg

Mijn naam is Ineke Fienieg, als natuurvoedingskundige wijs ik duurzame consumenten de weg naar het verbeteren van hun gezondheid met natuurvoeding. Holistisch, antroposofisch en vooral erg praktisch.

Regelmatig geef ik workshops, kijk in de Agenda voor het actuele aanbod.

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor wekelijkse wetenswaardigheden uit de natuurvoedingskeuken!

Inschrijven Nieuwsbrief

Agenda

Recepten

Zoek een recept uit de natuurvoedingskeuken!

Recepten

Weblog | Recent

Weblog | Thema

Mijn aanbod

Voedwel, natuurlijk voedingsadvies

030 879 9451
info AT voedwel DOT nl