Raapstelen

Voedwel, natuurlijk voedingsadvies, raapstelenRaapstelen is een echt vroeg lentegewas en kan in de koude kas al in het vroege voorjaar worden geoogst. Raapstelen van de volle grond uiteraard wat later. Het zijn eigenlijk de jonge plantjes van bepaalde koolsoorten of rapen. Ze worden altijd met wortel en al geoogst en meestal per bosje aangeboden, na aankoop kan je ze het beste bewaren als een bos bloemen: in een pot of vaas met een laagje water, maar op een koele plaats. Zo blijven ze langer vers en knapperig. 

Raapsteelkiemen

Je kunt ook op de vensterbank raapstelen kweken, als kiemgroente. Binnen 5 dagen kan er geoogst worden. Lees meer over het kiemen van groentezaden.

Smaak en voedingswaarde

Raapstelen horen bij de kruisbloemigen, net zoals radijs en de koolsoorten. Ze hebben een typische scherpe smaak die wordt veroorzaakt door de mosterdolie. Dit is een vluchtige en zwavelhoudende olie. Mosterdolie ondersteunt de vertering van eiwitten. Raapstelen zijn verder rijk aan vitamine C, b├Ętacaroteen, calcium, kalium en ijzer.

Bereiding

Raapstelen worden bijna altijd rauw gegeten, vaak in een stamppot, maar ze smaken ook lekker als toevoeging aan een groene bladsalade. Voor verwerking snij je eerste de wortels van het bosjes, daarna goed wassen in ruim water.

Ineke Fienieg

Mijn naam is Ineke Fienieg, als natuurvoedingskundige wijs ik duurzame consumenten de weg naar het verbeteren van hun gezondheid met natuurvoeding. Holistisch, antroposofisch en vooral erg praktisch.

Regelmatig geef ik workshops, kijk in de Agenda voor het actuele aanbod.

Plaats hier je reactie!

Dit veld graag vullen!
Dit veld graag vullen!
Dit veld graag vullen!

Voedwel, natuurlijk voedingsadvies

030 879 9451
info AT voedwel DOT nl