Rabarber

Voedwel, natuurlijk voedingsadvies, rabarberRabarber is een erg gemakkelijke vaste moestuinplan, die op veel grondsoorten groeit, mits er goed bemest is en de plant over voldoende water beschikt. Een beetje schaduw kan de rabarberplant goed verdragen. Er bestaan meerdere soorten rabarber, met rode, roze en groene stelen. Over het algemeen smaken de rode en roze milder dan de groene rabarberstelen.

Oxaalzuur

Rabarber is een echt voorjaarsgewas, de oogst stopt op de langste dag (21 juni). Alleen de stengels zijn eetbaar, ze bevatten oxaalzuur wat de opname van calcium vermindert (oxaalzuur bindt zich aan calcium). Het blad van de rabarber bevat erg veel oxaalzuur en is daardoor niet eetbaar. 

Oxaalzuur komt in meer (voorjaars)groenten voor zoals bijvoorbeeld in spinazie. Mensen met een gevoelige maag kunnen last hebben van het oxaalzuurgehalte. Oxaalzuur heeft zowel voor de plant als voor de mens een activerende werking. Bovendien stimuleert oxaalzuur een goede opname van het ijzer.

Appelzuur

Voedwel, natuurlijk voedingsadvies, rabarbermousseRabarber bevat ook citroenzuur en relatief veel appelzuur, dit laatste heeft een bloedreinigende werking, precies wat we in het voorjaar nodig hebben.

Krijt?

Vroeger werd er krijt of kalk aan de gekookte rabarber toegevoegd om de gebonden calcium te compenseren, dit is inmiddels achterhaald. In een gevarieerd voedingspatroon kan af en toe en met mate wat oxaalzuur geen kwaad.

Welke vetten?

Olie en noten neutraliseren oxaalzuur en verzachten de smaak. Boter (boterzuur) kan de irritatie juist versterken.


Recepten:

Nieuwsbrief:

Ineke Fienieg

Mijn naam is Ineke Fienieg, als natuurvoedingskundige wijs ik duurzame consumenten de weg naar het verbeteren van hun gezondheid met natuurvoeding. Holistisch, antroposofisch en vooral erg praktisch.

Regelmatig geef ik workshops, kijk in de Agenda voor het actuele aanbod.

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor wekelijkse wetenswaardigheden uit de natuurvoedingskeuken!

Inschrijven Nieuwsbrief

Agenda

Recepten

Zoek een recept uit de natuurvoedingskeuken!

Recepten

Weblog | Recent

Weblog | Thema

Voedwel, natuurlijk voedingsadvies

030 879 9451
info AT voedwel DOT nl