Rietsuikermelasse

Rietsuikermelasse is het bijproduct van de rietsuikerproductie.

Wanneer rietsuiker is geoogst worden de stengels vermalen, het vrijgekomen sap wordt ingekookt. Daarna worden de suikerkristallen en melasse van elkaar gescheiden door middel van centrifuges. 

Rum

Het grootste deel van de rietsuikermelasse wordt gebruikt als grondstof voor de productie van bruine rum. Een klein gedeelte wordt (in potjes) verkocht als zoetmiddel voor gebak en dergelijke. Dit in tegenstelling tot de melasse van bietsuiker, dit wordt vooral als veevoer verwerkt.

Voedwel, natuurlijk voedingsadvies, lebkuchen

Mineralen

Volgens de Warenwet mag de benaming melasse uitsluitend gebruikt worden wanneer het mineralengehalte minstens 4% is. Bij melasse met een gehalte van minstens 7% mineralen spreekt men ook wel van zoute stroop.

Rietsuikermelasse bevat naast B-vitaminen de mineralen kalium, calcium, magnesium en ijzer.

Maar stel je niet teveel voor van deze mineralenleverancier, de smaak van melasse is zo uitgesproken dat er slechts kleine hoeveelheden tegelijk in een recept gebruikt kunnen worden.


Recepten:

Ineke Fienieg

Gezonde voeding is veel meer dan een optelsom van voedingsstoffen. Het gaat erom wat je ermee doet, zowel in de keuken als in je spijsvertering. Over dit onderwerp heb ik een aantal vrij unieke workshops ontwikkeld, met deelnemers uit heel Nederland. Jij bent ook van harte welkom.

Abonneer je ook op de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de nieuwste recepten en blogs.

Mijn aanbod

Voedwel, natuurlijk voedingsadvies

030 879 9451
info AT voedwel DOT nl