Rodekool

Voedwel, natuurlijk voedingsadvies, rodekoolRodekool wordt geteeld op vruchtbare grond omdat het een gulzige groeier is.

Omdat kolen veel voedingsstoffen uit de aarde opnemen is het heel belangrijk waar deze voedingsstoffen uit bestaan. Uiteraard gaat mijn voorkeur uit naar biologisch en biologisch dynamisch geteelde groenten.

Het blad van de rodekool is sappig en groeit zo dicht op elkaar dat het een gesloten krop vormt, dit noemen we een sluitkool. Deze vorm maakt de kool geschikt voor bewaren gedurende de winter na de oogst. De oogst is in de herfst, voor de vorst. Kolen worden opgeslagen in zeer koele ruimtes (koelcellen). 

Voedwel, natuurlijk voedingsadvies, rode kool met walnotenDe voedingswaarde van rodekool is hoog, het bevat naast ijzer ook veel vitamine C.

Rodekool moet niet te lang gekookt worden, anders wordt de kool zwaar verteerbaar. 

De rode kleur wordt veroorzaakt door anthocyaan, Anthocyaan kan worden gebruikt als een zuur/base-indicator. Voeg je een zure stof (appel, citroen, azijn) toe aan rodekool dan kleurt het geheel meer rood, voeg je een base stof toe (bijvoorbeeld aardappelsap) dan kleurt het geheel meer blauw.


Recepten:

Ineke Fienieg

Mijn naam is Ineke Fienieg, als natuurvoedingskundige wijs ik duurzame consumenten de weg naar het verbeteren van hun gezondheid met natuurvoeding. Holistisch, antroposofisch en vooral erg praktisch.

Regelmatig geef ik workshops, kijk in de Agenda voor het actuele aanbod.

Voedwel, natuurlijk voedingsadvies

030 879 9451
info AT voedwel DOT nl