Rogge

Voedwel, natuurlijk voedingsadvies, roggeRogge groeit ook in Nederland goed, maar is vooral populair in midden- en oost Europa, Scandinaviƫ en in Rusland.

Ook de sterke Keltische en Slavische stammen aten veel rogge, de Romeinen wezen het echter af en noemden het barbarenvoer.

Aan rogge valt veel te verteren, het is een sterk en hoog groeiend graan, dat alle maanden van het jaar ziet. Zaaien in de september, oogsten in augustus.

Geen haast

Ook een goede bereiding van rogge heeft voldoende tijd nodig, dan kan het goed verteerd worden en heeft het je echt wat te bieden. Wanneer je regelmatig rogge eet versterkt dat jouw spijsvertering. Een sterke spijsvertering is de basis voor een optimale gezondheid. Ben je niet gewend aan rogge, begin dan rustig en opbouwend. Bijvoorbeeld met goed zuurdesem tarwe-roggebrood of gerechten met roggevlokken.

Rogge heeft van alle granen de langste wortels, een enkele graanplant kan wel 2 meter diep wortelen; zou je alle wortels, haarwortels enz. achter elkaar leggen dan kom je al snel aan 2 kilometer wortels per plant.

Biodynamische rogge

In de biologisch (dynamische) landbouw kan de graanhalm wel tot 2 meter lang worden en is sterk en flexibel om te kunnen bewegen in de wind. Bedenk daarbij dat de halm een aar draagt die vele malen zwaarder is dan het gewicht van de halm.Voedwel, natuurlijk voedingsadvies, appel-rogge dessert

Rogge bevat gluten maar deze zijn minder elastisch dan de gluten uit tarwe. Rogge moet goed gekauwd worden, er valt aan rogge heel wat te verteren.

Lever

Wanneer je regelmatig rogge eet versterk je de spijsvertering. Rogge heeft een hoog kaliumgehalte, dit werkt stimulerend op de lever.


 

Recepten:

Ineke Fienieg

Gezonde voeding is veel meer dan een optelsom van voedingsstoffen. Het gaat erom wat je ermee doet, zowel in de keuken als in je spijsvertering. Over dit onderwerp heb ik een aantal vrij unieke workshops ontwikkeld, met deelnemers uit heel Nederland. Jij bent ook van harte welkom.

Abonneer je ook op de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de nieuwste recepten en blogs.

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor wekelijkse wetenswaardigheden uit de natuurvoedingskeuken!

Inschrijven Nieuwsbrief

Agenda

Recepten

Zoek een recept uit de natuurvoedingskeuken!

Recepten

Weblog | Recent

Weblog | Thema

Mijn aanbod

Voedwel, natuurlijk voedingsadvies

030 879 9451
info AT voedwel DOT nl