Seitan
Seitan is van oorsprong een Japans product, het wordt gemaakt van tarwemeel.
Gluten
Tarwe bevat veel gluten, een soort eiwit dat in water een elastische massa wordt. Bij het maken van brood zorgen gluten ervoor dat het brood luchtig blijft na het rijzen.
Productie seitan
Door deeg van tarwemeel langdurig met water te spoelen en te kneden spoelt uiteindelijk al het zetmeel weg en blijven alleen de gluten over. Deze glutenmassa wordt vervolgens gekookt in water met bijvoorbeeld tamari, gember, zeewier en laurier.
Seitanpoeder
Je kunt zelf seitan maken, ook met behulp van tarwegluten. Je kunt dan je eigen smaak bepalen. Tarwegluten (ook wel seitanpoeder genoemd) koop je bijvoorbeeld bij de Zuidmolen, ook online te bestellen.
Yvette van Boven doet het graag even voor.
Eiwitten
Seitan bevat veel eiwit en is vooral door de structuur te gebruiken als alternatief voor sommige gerechten met vlees (bijvoorbeeld seitanbroodje in plaats van saucijzebroodje). Het kan op veel manieren worden klaargemaakt.
Recepten:

Ineke Fienieg
Mijn naam is Ineke Fienieg, als natuurvoedingskundige wijs ik duurzame consumenten de weg naar het verbeteren van hun gezondheid met natuurvoeding. Holistisch, antroposofisch en vooral erg praktisch.
Regelmatig geef ik workshops, kijk in de Agenda voor het actuele aanbod.