Seitan
Seitan is van oorsprong een Japans product, het wordt gemaakt van tarwemeel.
Gluten
Tarwe bevat veel gluten, een soort eiwit dat in water een elastische massa wordt. Bij het maken van brood zorgen gluten ervoor dat het brood luchtig blijft na het rijzen.
Productie seitan
Door deeg van tarwemeel langdurig met water te spoelen en te kneden spoelt uiteindelijk al het zetmeel weg en blijven alleen de gluten over. Deze glutenmassa wordt vervolgens gekookt in water met bijvoorbeeld tamari, gember, zeewier en laurier.
Seitanpoeder
Je kunt zelf seitan maken, ook met behulp van tarwegluten. Je kunt dan je eigen smaak bepalen. Tarwegluten (ook wel seitanpoeder genoemd) koop je bijvoorbeeld bij de Zuidmolen, ook online te bestellen.
Yvette van Boven doet het graag even voor.
Eiwitten
Seitan bevat veel eiwit en is vooral door de structuur te gebruiken als alternatief voor sommige gerechten met vlees (bijvoorbeeld seitanbroodje in plaats van saucijzebroodje). Het kan op veel manieren worden klaargemaakt.
Recepten:

Ineke Fienieg
Gezonde voeding is meer dan brandstof, of een optelsom van voedingsstoffen. Als natuurvoedingskundige vertel ik daar graag over in een workshop.
Abonneer je ook op de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de nieuwste recepten en blogs.