Sojasaus

Voedwel, natuurlijk voedingsadvies, sojasausDe grondstof van alle soorten sojasaus bestaat uit sojabonen, die met behulp van koji bacteriƫn (Aspergillus oryzae) twee jaar de tijd krijgen om in houten vaten te fermenteren. Daardoor krijgt sojasaus een donker kleur en herkenbare smaak.

 

Zout

Aan sojasaus wordt ruim 18% zout toegevoegd, het is dus een zoute smaakmaker. Sojasaus wordt gebruikt voor marinades, sauzen en bouillons of om een gerecht zouter te maken. 

Sojasaus wordt vaak beter verdragen dan zout. Door het langdurige fermentatieproces wordt bovendien de vertering van granen (koolhydraten) ondersteunt.


Ketjap

Ketjap (Indonesisch) bevat daarnaast ook kruiden, specerijen en (rietsuiker)melasse, het is glutenvrij.

Tamari

Tamari (Japans) bevat uitsluitend sojabonen, water en zeezout en is dus ook glutenvrij. Tamari heeft een iets sterkere smaak dan Shoyu. Tamari kan in een gerecht meekoken zonder smaakverlies.

Shoyu

Shoyu (Japans) wordt gemaakt met sojabonen, water, tarwe (soms ook rijst of gerst), het is dus vaak niet glutenvrij. Shoyu smaakt vaak wat zoeter dan Tamari. De fijnere smaken van Shoyu gaan door verhitting verloren. Shoyu kan daarom beter op het eind aan een gerecht worden toegevoegd.


Recepten met sojasaus:

Ineke Fienieg

Gezonde voeding is veel meer dan een optelsom van voedingsstoffen. Het gaat erom wat je ermee doet, zowel in de keuken als in je spijsvertering. Over dit onderwerp heb ik een aantal vrij unieke workshops ontwikkeld, met deelnemers uit heel Nederland. Jij bent ook van harte welkom.

Abonneer je ook op de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de nieuwste recepten en blogs.

Plaats hier je reactie!

Dit veld graag vullen!
Dit veld graag vullen!
Dit veld graag vullen!

Mijn aanbod

Voedwel, natuurlijk voedingsadvies

030 879 9451
info AT voedwel DOT nl