Spelt

Voedwel, natuurlijk voedingsadvies, speltSpelt is een oud tarweras, een zogenaamd oergraan, het is niet zolas de moderne tarwerassen de afgelopen eeuw sterk gecultiveerd. Spelt is een sterk graan, het groeit ook op schrale bodems en is goed bestand tegen weer en wind met flexibele halmen. Spelt verdraagt geen kunstmest, daar worden de halmen te lang van en dan vallen ze om bij veel wind, het graan is dan niet meer machinaal te oogsten. Daarom is spelt in de gangbare landbouw niet aantrekkelijk en wordt het meestal biologisch verbouwd.

Echte spelt?

Spelt is inmiddels niet meer altijd echte spelt. Zaadhandelaren kruisen spelt met tarwe om een hogere opbrengst te krijgen. Dit moet uiteraard duidelijk zijn voor de consument. Er bestaat nog raszuivere spelt, voornamelijk gebruikt door biologisch dynamische bakkers zoals bijvoorbeeld de Consequente Biobakker. Een van de echte speltrassen is Ebners Rotkorn en Hoosterhof dit graan wordt ook verbouwd op Doornik Natuurakkers

Voedingswaarde spelt

Spelt bevat net zoals tarwe veel gluten, maar vaak worden deze gluten beter verdragen dan de gluten uit veredelde tarwe. Spelt bevat spelt veel kiezelzuur, wat gunstig is voor haar, nagels en botten.

Oergraan

Met oergranen worden meestal oude tarwerassen bedoelt die in de loop der tijd niet zijn veredeld, zoals spelt, kamut en emmer. Deze oude tarwerassen worden door mensen die overgevoelig zijn voor gluten vaak beter verdragen en verteerd (dit geldt uiteraard niet voor Coeliakie, dit is een allergie die geen enkele gluut kan verdragen).Voedwel, natuurlijk voedingsadvies, speltbroodjes met zongedroogde tomaten

Film over oergranen

Er bestaan zeer veel variaties op tarwerassen. Het volgende filmpje geeft daar een mooi voorbeeld van en schetst een portret van bevlogen graantelers, bakkers en voedingsadviseurs die met deze oude graanrassen werken. Zeer de moeite waard om te bekijken: Gouden Graan

In alle recepten kan tarwe worden vervangen door spelt.

 


Recepten:

Nieuwsbrief:

Ineke Fienieg

Gezonde voeding is veel meer dan een optelsom van voedingsstoffen. Het gaat erom wat je ermee doet, zowel in de keuken als in je spijsvertering. Over dit onderwerp heb ik een aantal vrij unieke workshops ontwikkeld, met deelnemers uit heel Nederland. Jij bent ook van harte welkom.

Abonneer je ook op de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de nieuwste recepten en blogs.

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor wekelijkse wetenswaardigheden uit de natuurvoedingskeuken!

Inschrijven Nieuwsbrief

Recepten

Zoek een recept uit de natuurvoedingskeuken!

Recepten

Weblog | Recent

Weblog | Thema

Mijn aanbod

Voedwel, natuurlijk voedingsadvies

030 879 9451
info AT voedwel DOT nl