spliterwten

Voedwel, spliterwtenGroene en gele erwten worden ook in Nederland verbouwd en zijn daarmee een echt regionaal product. De erwten rijpen en drogen in de peul op het land en worden daarna geoogst. Voor spliterwten wordt ook het velletje rond de erwt inclusief de kiem verwijderd. De erwt valt dan in twee helften uiteen.

Voordeel & nadeel

Het voordeel van spliterwten is dat ze daardoor sneller gaar te koken zijn, het nadeel is dat ze als voeding niet meer volwaardig zijn, ze missen immers kiem en het velletje. Traditioneel werden er hele groene en gele erwten gebruikt voor het maken van erwtensoep.

Splitlinzen?

Berglinzen kunnen een zelfde behandeling ondergaan en vallen dan in twee oranjerode helften uit elkaar. Dit noemen we rode linzen.

Weken

Soms lukt het me niet om spliterwten in een keer goed gaar te koken. In dat geval helpt het wanneer je ze eerst 2 uur weekt in koud water.

Koken

Kook de spliterwten in vers koud water minstens 2 uur, vaak zijn ze na het weken en het koken uit elkaar gevallen.

Na-wellen

Laat de gekookte spliterwten nu nog minstens 2 uur na-wellen op een warme plek voordat je er erwtensoep van maakt. Je zult zien dat de spliterwten dan volledig uit elkaar gevallen zijn en je merkt zeker dat ze beter te verteren zijn.

Vaak zeggen mensen dat erwtensoep de volgende dag nog lekkerder smaakt.

Voedingsstoffen peulvruchten

Erwten behoren tot de peulvruchten en bevatten veel ijzer, magnesium, vitamine B, weinig koolhydraten en een hoog gehalte aan eiwit, maar dit eiwit is moeilijk toegankelijk en bovendien ook zwaar verteerbaar. Om hiervan te profiteren heb je een goed ontwikkelde en sterke spijsvertering nodig.

We kunnen de peulvruchten ook een handje helpen om voor ons goed verteerbaar te worden.

Goed gaar

Het allerbelangrijkste voor peulvruchten is wel dat ze goed gaar worden gekookt. Pas dan komen alle voedingsstoffen vrij en zijn ze verteerbaar.

Combineer peulvruchten met graanVoedwel, gerst

Peulvruchten bevatten dus veel eiwitten, maar niet alle aminozuren om hiermee in ons spijsverteringsysteem eiwitten op te kunnen bouwen.

Granen bevatten de ontbrekende aminozuren. Zeker wanneer je vegetarisch eet is het belangrijk om peulvruchten in een maaltijd te combineren met een graan.

Erwtensoep met roggebrood?

Van oudsher werd er bijvoorbeeld roggebrood bij de erwtensoep geserveerd. Maar dan moet je wel over een sterke spijsvertering beschikken. Rogge is van alle granen het zwaarst te verteren. Een goed stuk volkorenbrood is uiteraard ook heel geschikt om bij de soep te serveren.

Een andere mogelijkheid is om een graan mee te weken en te koken, gerst is daar heel geschikt voor of voor wie geen gluten kan verdragen is gierst een goede vervanger.

Kruiden

Naast goed gaar koken kunnen ook kruiden helpen om peulvruchten beter verteerbaar te maken. Kruidenzaden zoals venkel, komijn of kummel ondersteunen de spijsvertering hierin.

Voedwel, kombuZeewier

Ook het meekoken van een stukje kombu maakt de vertering van peulvruchten wat beter en versterkt de smaak.

Zout

Voeg het zout pas op het eind toe, wanneer je het te vroeg toevoegt verhindert dat een goede garing van de peulvruchten. Bovendien verliest zout snel aan smaak, maar het natrium blijft aanwezig.

Snelkookpan

Zelf gebruik ik nooit een snelkookpan. Ik hecht er veel waarde aan dat de biologische gewassen die ik koop de gelegenheid hebben gekregen om in eigen tempo te groeien en te rijpen.

Deze waarde wil ik voortzetten in de keuken, zelf hanteer ik ook graag mijn eigen tempo en word ik liever niet onder druk gezet.


Recepten met spliterwten:

Ineke Fienieg

Gezonde voeding is veel meer dan een optelsom van voedingsstoffen. Het gaat erom wat je ermee doet, zowel in de keuken als in je spijsvertering. Over dit onderwerp heb ik een aantal vrij unieke workshops ontwikkeld, met deelnemers uit heel Nederland. Jij bent ook van harte welkom.

Abonneer je ook op de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de nieuwste recepten en blogs.

Reacties

Monique van der Laan 2018-01-19 17:21:57 Dankjewel Ineke,
dit is wederom weer zeer informatief. Als je denkt het wel te weten ....... is er toch nog een leuke aanvulling!
De combinatie met granen wist ik niet en het weken van spliterwten ook niet, maar het is natuurlijk heel logisch!

Plaats hier je reactie!

Dit veld graag vullen!
Dit veld graag vullen!
Dit veld graag vullen!

Mijn aanbod

Voedwel, natuurlijk voedingsadvies

030 879 9451
info AT voedwel DOT nl