Spruitjes

Voedwel, natuurlijk voedingsadvies, spruitjesSpruitjes zijn echte herfst en wintergroenten, ze hebben een lange Nederlandse traditie. Spruitjes zijn eigenlijke hele kleine kooltjes, ze groeien in de bladoksels op de rechte, lange en dikke stengel van deze koolplant.

Spruitjes worden voornamelijk geteeld in Noord-Europa. De plant verdraagt vorst goed maar er kan niet van geoogst worden wanneer het vriest.

Niet iedereen kan de smaak van spruitjes waarderen, maar het is een groente die je kunt leren eten.

Spruitjes oogsten

Spruitjes worden tegenwoordig meestal machinaal geoogst, op de biologisch dynamische boerderij De Kromme Lepel worden de spruitjes nog handmatig geoogst.

Spruitjes bewaren

Verse spruiten zijn hard en kunnen een week in de koelkast worden bewaard. Schoongemaakte spruiten zijn hooguit 2 dagen te bewaren.

Rode spruiten

Er bestaan sinds 1956 ook rode (paarse) spruiten, deze zijn wat fijner en zoeter van smaak. Heb je een moestuin, dan kun je hier zaden vinden voor deze variant.

Overigens is het bovenste, malse blad van de spruitjesplant is ook eetbaar.

Spruitjes koken

Om de vitamines te behouden moeten de spruitjes ongeveer maximaal 10 minuten worden gekookt, dan hebben ze nog een beetje een bite. Kook je ze langer dan gaan ze stinken (spruitjeslucht) en worden ze bovendien zwaarder verteerbaar.

Voedingswaarde spruitjes

Spruiten bevatten onder andere een hoog gehalte aan vitamine C, meer dan in sinaasappels, net wat we nodig hebben in dit seizoen.


Recepten:

Ineke Fienieg

Mijn naam is Ineke Fienieg, als natuurvoedingskundige wijs ik duurzame consumenten de weg naar het verbeteren van hun gezondheid met natuurvoeding. Holistisch, antroposofisch en vooral erg praktisch.

Kom kennismaken.

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor wekelijkse wetenswaardigheden uit de natuurvoedingskeuken!

Inschrijven Nieuwsbrief

Recepten

Zoek een recept uit de natuurvoedingskeuken!

Recepten

Weblog | Recent

Weblog | Thema

Voedwel, natuurlijk voedingsadvies

030 879 9451
info AT voedwel DOT nl