Tomaten

Voedwel, natuurlijk voedingsadvies, tomatenDe tomaat is een van oorsprong subtropische plant en behoort tot de nachtschade familie, net zoals bijvoorbeeld aardappels, paprika en aubergine.

Er bestaan honderden, zo niet duizenden soorten tomaten, in allerlei vormen, afmetingen en kleuren. De bekendste is uiteraard de rode, ronde tomaat. Het gekke is dat wij nog helemaal niet zo lang tomaten eten, ongeveer net zo lang als de aardappel. Destijds werden de eerste tomaten als curiositeit gekweekt, als gfitige sierplant. Inmiddels is de tomaat net zo populair als de aardappel, die ook uit Zuid-Amerika komt en niet meer weg te denken uit de keuken.

Alkalo├»den 

De planten van de nachtschade familie bevatten alkalo├»den in het groene gedeelte van de plant, dit is een giftige stof waarmee de plant zichzelf beschermd tegen vraat. Daarom is het niet gezond om de groene gedeeltes van aardappels, aubergine of tomaten te eten. Snijd de groene vlekken altijd ruim weg en verwijder van een rijpe tomaat ook de steelaanzet. Voedwel, natuurlijk voedingsadvies, tropische tomatensoep

Lycopeen

Wanneer een tomaat door zonlicht gerijpt is aan de plant bevat het de stof lycopeen, dat is een belangrijke antioxidant, een sterk geconcentreerd caroteen waar tomaten hun rode kleur aan te danken hebben. In Nederland zijn rijpe, verse tomaten uitsluitend in de zomer te koop. De rest van het jaar komen ze uit verwarmde kassen in NL of ze worden aangevlogen uit warme landen. Een rijpe tomaat is erg kwetsbaar, tomaten die van ver komen zijn daarom onrijp geoogst. Wanneer er geen zongerijpte tomaten aangeboden worden kies ik daarom altijd voor tomaten uit pot of blik of tomatenpuree, de tomaten die hiervoor gebruikt zijn, zijn namelijk rijp geoogst. Of nog beter: zongedroogde tomaten, die bevatten extra veel licht en warmte.


Recepten met tomaten:

In veel gerechten wordt tomaat of tomatenpuree gebruikt, hieronder een paar speciale gerechten

Recepten met gedroogde tomaten:

Ineke Fienieg

Mijn naam is Ineke Fienieg, als natuurvoedingskundige wijs ik duurzame consumenten de weg naar het verbeteren van hun gezondheid met natuurvoeding. Holistisch, antroposofisch en vooral erg praktisch.

Regelmatig geef ik workshops, kijk in de Agenda voor het actuele aanbod.

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor wekelijkse wetenswaardigheden uit de natuurvoedingskeuken!

Inschrijven Nieuwsbrief

Agenda

Recepten

Zoek een recept uit de natuurvoedingskeuken!

Recepten

Weblog | Recent

Weblog | Thema

Voedwel, natuurlijk voedingsadvies

030 879 9451
info AT voedwel DOT nl