Tomaten

Voedwel, natuurlijk voedingsadvies, tomatenDe tomaat is een van oorsprong subtropische plant en behoort tot de nachtschade familie, net zoals bijvoorbeeld aardappels, paprika en aubergine.

Er bestaan duizenden soorten tomaten, in allerlei vormen, afmetingen en kleuren. De bekendste is uiteraard de rode, ronde tomaat.

Kasplantje

Wij eten in Nederland nog helemaal niet zo lang tomaten, ongeveer net zo lang als de aardappel. Destijds werden de eerste tomaten als curiositeit gekweekt, als gfitige sierplant. Een tomatenplant houdt niet van het Nederlandse klimaat en kan niet goed tegen regen. Daarom groeien tomaten in Nederland altijd onder een afdakje. Het is eigenlijk een kwetsbaar kasplantje.

Dagelijks tomaten?

Inmiddels is de tomaat net zo populair als de aardappel, die ook uit Zuid-Amerika komt en niet meer weg te denken is uit de keuken. Sterker nog, we eten bijna dagelijks wel iets van tomaten, denk ook aan passata, tomatenpuree, pizza, pastasaus, ketchup enz.

Alkalo├»den 

De planten van de nachtschade familie bevatten alkalo├»den in het groene gedeelte van de plant, dit is een giftige stof waarmee de plant zichzelf beschermd tegen vraat. Daarom is het niet gezond om de groene gedeeltes van aardappels, aubergine of tomaten te eten. Snijd de groene vlekken altijd ruim weg en verwijder van een rijpe tomaat ook de steelaanzet. Voedwel, natuurlijk voedingsadvies, tropische tomatensoep

Lycopeen

Wanneer een tomaat door zonlicht gerijpt is aan de plant bevat het de stof lycopeen, dat is een belangrijke antioxidant, een sterk geconcentreerd caroteen waar tomaten hun rode kleur aan te danken hebben. 

Rijpe tomaten

In Nederland zijn rijpe, verse tomaten uitsluitend in de zomer te koop. De rest van het jaar komen ze uit verwarmde kassen in of ze worden aangevlogen uit warme landen.

Een rijpe tomaat is erg kwetsbaar, tomaten die van ver komen zijn daarom onrijp geoogst.

Zonlicht

Wanneer er geen zongerijpte tomaten aangeboden worden kies ik daarom altijd voor tomaten uit pot of blik of tomatenpuree, de tomaten die hiervoor gebruikt zijn, zijn namelijk rijp geoogst.

Of nog beter: zongedroogde tomaten, die bevatten extra veel licht en warmte.


Recepten met tomaten:

In veel gerechten wordt tomaat of tomatenpuree gebruikt, hieronder een paar speciale gerechten

Recepten met gedroogde tomaten:

Ineke Fienieg

Gezonde voeding is veel meer dan een optelsom van voedingsstoffen. Het gaat erom wat je ermee doet, zowel in de keuken als in je spijsvertering. Over dit onderwerp heb ik een aantal vrij unieke workshops ontwikkeld, met deelnemers uit heel Nederland. Jij bent ook van harte welkom.

Abonneer je ook op de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de nieuwste recepten en blogs.

Mijn aanbod

Voedwel, natuurlijk voedingsadvies

030 879 9451
info AT voedwel DOT nl