Uien

Voedwel, natuurlijk voedingsadvies, uien en sjalotjesUi, prei, bieslook, knoflook en  daslook behoren tot dezelfde plantenfamilie (lelie). Er zijn veel uiensoorten, die allemaal rauw of gekookt te gebruiken zijn. Ze worden overal op de wereld gebruikt als smaakmakers. Zoals rode uien (zoet), witte uien (scherp), bosui (fris), sjalotjes (kruidig) en zilverui (voor de inmaak). De meest gebruikte ui is de gele ui, deze is erg veelzijdig te gebruiken in de keuken.

De ui-achtigen zijn rijk aan zwavel, in een vluchtige vorm, dit is goed te merken wanneer je uien snijdt. Naast zwavel bevatten uien ook suiker. De scherpe smaak van een rauwe ui verdwijnt bij het koken, de ui wordt dan meer zoet van smaak. Glazig gesmoorde uien zijn meestal zoeter van smaak dan rauwe uien en goed verteerbaar. (Te) bruin gebakken uien zijn echter bitter van smaak en zwaarder te verteren. Voedwel, natuurlijk voedingsadvies, bloeiende ui

Uien bewaren

Eenmaal gekochte uien kunnen op een droge, koele plek wel 2 maanden goed blijven. Gaan ze eenmaal uitlopen, zet ze dan in de vensterbank, het groen van de uitlopers kan gebruikt worden als smaakmaker in salades.Snij de uien altijd vlak voor het gebruik en bewaar geen gesneden uien.

foto van een bloeiende ui

Verkouden

Ben je verkouden of heb je een verstopte neus, zet een doormidden gesneden ui naast je bed om te voorkomen dat je neus verstopt raakt of om een verstopte neus weer open te krijgen.


Recepten met uien

In heel veel recepten is ui verwerkt, dit zijn een paar recepten waar de ui een hoofdrol in speelt:

Ineke Fienieg

Mijn naam is Ineke Fienieg, als natuurvoedingskundige wijs ik duurzame consumenten de weg naar het verbeteren van hun gezondheid met natuurvoeding. Holistisch, antroposofisch en vooral erg praktisch.

Regelmatig geef ik workshops, kijk in de Agenda voor het actuele aanbod.

Plaats hier je reactie!

Dit veld graag vullen!
Dit veld graag vullen!
Dit veld graag vullen!

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor wekelijkse wetenswaardigheden uit de natuurvoedingskeuken!

Inschrijven Nieuwsbrief

Agenda

Recepten

Zoek een recept uit de natuurvoedingskeuken!

Recepten

Weblog | Recent

Weblog | Thema

Mijn aanbod

Voedwel, natuurlijk voedingsadvies

030 879 9451
info AT voedwel DOT nl