Vanille

Voedwel, natuurlijk voedingsadvies, vanillestokjesDe vanillepeul komt oorspronkelijk uit Mexico en is ongeveer tegelijk met de tomaten en aardappels in onze keuken terechtgekomen.

Meest gebruikte smaakstof

Vanille is tegenwoordig de meest gebruikte smaakstof ter wereld, inmiddels wordt echter in de voedingsindustrie hoofdzakelijk de synthetische variant vanilline gebruikt.

Familie van de orchidee

De vanilleplant is een klimplant die wel 10 meter hoog kan worden en tot de orchideeën behoort, in tegenstelling tot de andere orchideeën is de bloei van de vanilleplant niet echt opvallend. Tijdens de korte bloei werden de bloemen oorspronkelijk bestoven door kolibries en tropische bijensoorten.

Smaak door fermentatie

Tegenwoordig wordt vanille ook buiten Mexico geteeld, maar daar leven geen kolibries en gebeurt het bestuiven door de mens met de hand en een kwastje. Na de bevruchting ontstaat een lange groene peul, deze zijn vrijwel geurloos wanneer ze geoogst worden. Pas na een fermentatieproces van een aantal weken zijn de peulen de bij ons bekende zwart/bruine vanillestokjes. Van deze vanillestokjes gebruiken we de zaden (hele kleine zwarte puntjes) om een gerecht smaak te geven, de peul kan meegekookt worden in meer vloeibare gerechten.

Voedwel, natuurlijk voedingsadvies, crème karamel

Vanille stimuleert de spijsvertering

Echte vanille heeft een verwarmende werking, de smaak en geur is zeer verfijnd en stimuleert de spijsvertering. Vanille wordt meestal gebruikt in zoete gerechten.

Vanillepoeder

Vanillepoeder wordt gemaakt door de hele vanillepeul te drogen en fijn te vermalen.

Vanillesuiker

Vanillesuiker is meestal een mengsel van suiker en vanillepoeder.


Recepten zoet:

Recepten hartig:

Ineke Fienieg

Gezonde voeding is veel meer dan een optelsom van voedingsstoffen. Het gaat erom wat je ermee doet, zowel in de keuken als in je spijsvertering. Over dit onderwerp heb ik een aantal vrij unieke workshops ontwikkeld, met deelnemers uit heel Nederland. Jij bent ook van harte welkom.

Abonneer je ook op de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de nieuwste recepten en blogs.

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor wekelijkse wetenswaardigheden uit de natuurvoedingskeuken!

Inschrijven Nieuwsbrief

Agenda

Recepten

Zoek een recept uit de natuurvoedingskeuken!

Recepten

Weblog | Recent

Weblog | Thema

Mijn aanbod

Voedwel, natuurlijk voedingsadvies

030 879 9451
info AT voedwel DOT nl