Vastentijd

Voedwel, vastenKomend weekend begint Carnaval, een belangrijk feest in sommige delen van Nederland. Het is een oud feest dat vooraf gaat aan een vastenperiode die duurt tot Pasen.

Carnaval is vrolijk en uitbundig feest waarmee ook de ingetogenheid van de winter wordt loslaten. In sommige regio’s wordt het ook wel Vastelaovend genoemd. Vaak verkleden mensen zich speciaal voor dit feest. Door je te verkleden, wordt je een beetje een ander en kun je je zo inleven in je tegenpool, of iemand die je bewondert of waar je bang voor bent. Je laat een andere kant van jezelf zien. Dit kan versterkend werken op je persoonlijkheid.

Vasten is afzien

Nu heb ik zelf geen roots in een carnaval-regio, maar de vastentijd spreekt mij wel aan. Eerder publiceerde ik deze blog hierover.

Vasten is goed voor lichaam en geest, maar hoe dan?

Vasten is eigenlijk afzien, ergens bewust van afzien. Wanneer je zegt: ik wil dit nu niet dan voelt dat veel sterker als dit mag ik nu niet. Ergens heel bewust een poosje van afzien, maakt je wil sterker, dus ook jouw persoonlijkheid. Een sterkere persoonlijkheid brengt je verder naar wat je wil verwezenlijken. Vastentijd is voor iedereen op een andere manier in te vullen.

Gezonde geest in een gezond lichaam

Een gezonde geest in een gezond lichaam, er zijn vele mogelijkheden om lichaam en geest te sterken in deze periode. Het hoeft niet allesomvattend of te moeilijk te zijn, maar ook niet al te gemakkelijk. Een paar ideeën om je op weg te helpen:

  • Geen vlees eten
  • Geen of veel minder tv kijken
  • Geen suiker eten
  • Geen alcohol drinken
  • Gsm-gebruik minimaliseren
  • Alleen drie maaltijden per dag gebruiken en geen tussendoortjes
  • Kruidenthee in plaats van koffie drinken
  • Paaseitjes bewaren tot Pasen

Kies iets wat een uitdaging is, maar niet te moeilijk, het moet te doen zijn, maar niet te gemakkelijk. Veel succes met de vastentijd!

Ineke Fienieg

Mijn naam is Ineke Fienieg, als natuurvoedingskundige wijs ik duurzame consumenten de weg naar het verbeteren van hun gezondheid met natuurvoeding. Holistisch, antroposofisch en vooral erg praktisch.

Regelmatig geef ik workshops, kijk in de Agenda voor het actuele aanbod.

Plaats hier je reactie!

Dit veld graag vullen!
Dit veld graag vullen!
Dit veld graag vullen!

Voedwel, natuurlijk voedingsadvies

030 879 9451
info AT voedwel DOT nl