Venkelzaad
Een venkelknol is geen knol, maar bestaat uit een samengegroeide laag van verdikte bladscheden, die uitlopen in holle stengels met fijn blad.
Groente
Het jonge groen van het blad wordt ook wel veertjes genoemd en kan gebruikt worden als kruiderij of garnering. Venkel als groente wordt geoogst voor de bloei, maar laat je de plant doorschieten dan ontstaan er schermbloemen met kleine gele bloemetjes en later zaad.
Aroma
De hele plant heeft een sterk anijsaroma.
Spijsvertering
Venkelzaad wordt ook gebruikt in de keuken, zowel in gerechten als in veel soorten kruidenthee. Het zaad bevordert een goede spijsvertering en wordt vaak met succes gebruikt tegen (darm)krampen.
Olie
Uit het zaad wordt ook olie gewonnen voor medicinale toepassingen.
Recepten met venkelzaad:

Ineke Fienieg
Mijn naam is Ineke Fienieg, als natuurvoedingskundige wijs ik duurzame consumenten de weg naar het verbeteren van hun gezondheid met natuurvoeding. Holistisch, antroposofisch en vooral erg praktisch.
Regelmatig geef ik workshops, kijk in de Agenda voor het actuele aanbod.