Verkouden

Voedwel, natuurlijk voedingsadvies, tissuesDe afgelopen weken ontmoet ik veel mensen die verkouden zijn. Vaak vragen ze wat  je het beste kan doen en laten wanneer je verkouden bent om zo snel mogelijk van het gesnotter en gehoest af te komen. 

Meestal antwoord ik als volgt: accepteer dat je ziek bent, je lichaam wil zich maar al te graag herstellen en geeft jou daarom signalen zoals vermoeidheid, koorts, loopneus en kriebel in de keel. Met andere woorden geeft je lichaam aan dat het wil dat je rust neemt en uitziekt. Met een aspirientje onderdruk je weliswaar de eventuele koorts en pijntjes, maar dat is symptoombestrijding en geen genezing. 

Probeer veel te slapen, ga op zijn minst vroeg naar bed.

Drink veel, het liefste warm water of kruidenthee. Gebruik geen melk of melkproducten want dat veroorzaakt veel slijmvorming in je hoofd en holtes, maar hetzelfde geldt voor alcohol en suiker. 

Drink geen koffie, want daarmee stimuleer je het lichaam om in actie te komen, terwijl het om rust vraagt. 

Wees matig met vruchtensap (1 klein glaasje). In vers sinaasappelsap zit weliswaar veel vitamine C , maar deze vitamine is vooral preventief belangrijk. In je dagelijks menu hoort altijd voldoende vitamine C te zitten en dat is ruim aanwezig in groenten en fruit.

Waarschijnlijk heb je weinig honger, eet naar behoefte. Je kunt waarschijnlijk licht verteerbare voeding beter verdragen dan stevige kost. Dus geen stamppot, maar ook geen salades. Gestoofde groenten en gekookte rijst zullen over het algemeen goed vallen. Wat vers fruit, of wanneer je dat liever hebt, gestoofd fruit of compote. Wat brood, bijvoorbeeld met een dun laagje amandelpasta of een gekookt eitje. Heb je helemaal geen honger, dat is voor een dag of wat geen ramp, vraag dan aan iemand om verse groentebouillon voor je te maken.

Zout

Maak een zoutoplossing van een glas lauw water en een snufje ongeraffineerd zeezout, doe een beetje in je handpalm en snuif dit door je neus op om je neus schoon te spoelen. Gorgel ook met deze zoutoplossing om keelpijn te verzachten (niet opdrinken!).

Ui

Zet een doormidden gesneden ui naast je bed om te voorkomen dat je neus verstopt raakt of om een verstopte neus weer open te krijgen.

Hoesten

Tip van Wikkelfee: Is er sprake van enorme prikkelhoest en het bovenstaande heb je al geprobeerd, neem dan de pot met biologisch dynamische honing uit de kast. Smeer een dikke laag op een grote dubbel gevouwen zakdoek. "Plak" die op de borst (soms best een beetje hoog als het zo prikkelhoesterig is). Dek helemaal goed af met laag pure Heilwolle (het plakt dus blijft zitten). Hemd erover (goed in onderbroek stoppen).
Zorg voor warme wollen sokken aan de voeten!. Heerlijk slapen. Waarschijnlijk is de honing de volgende morgen ingetrokken, anders warm maar kort afwassen met warm water. Daarna inwrijven met salie/thijmolie. Met warmertje toedekken. Wollen of wol/zijden hemd aan. 

Honing

Een theelepel honing in de thee kan een zere keel wat verzachten, maar voeg de honing pas toe wanneer de thee is afgekoeld tot < 40°C. De werkzame enzymen in de honing worden anders vernietigd. Een theelepeltje honing zonder thee kan ook effectief zijn tegen keelpijn. De meest geneeskrachtige honing is Manukahoning. Wees ook matig met honing.

Kruiden

Kruiden en specerijen zoals anijs, gember, tijm, kaneel en kruidnagel werken verwarmend en je kunt er thee mee zetten die helpt om je verkoudheidsklachten te verminderen.


Loopneus & overtolig slijm

Misschien ben je niet verkouden, maar heb je een loopneus, last van niesbuien of overtollige slijmvorming in neus en keel. Dat kan ook een andere oorzaak hebben, zoals hooikoorts. Het is dan aan te raden om je voeding en voedingsgewoontes eens onder de loep te (laten) nemen. Slijm hoort in je darmen thuis en niet in je hoofd. Graag adviseer ik je hoe je dit in jouw geval aanpakt.

Maak een afspraak!


Thee van venkel en tijm

Bij verkoudheid en hoesten

Water en kruiden aan de kook brengen, vuur zacht en 10 minuten laten trekken. Afzeven en zo warm mogelijk opdrinken.Thee van zwarte komijn (nigella sativa), anijszaad en kamille

Bij verkoudheid, ook te gebruiken als stoombad

Water en kruiden aan de kook brengen, vuur zacht en 10 minuten laten trekken. Afzeven en zo warm mogelijk opdrinken.Thee van gember, salie en anijszaad

Bij verkoudheid

  • water
  • stukje verse gember
  • paar blaadjes salie (vers of gedroogd)
  • 1 theelepel anijszaadjes

Water en kruiden aan de kook brengen, vuur zacht en 10 minuten laten trekken. Afzeven en zo warm mogelijk opdrinken.Barleywater

Barleywater, of gerstewater kan gebruikt worden bij allerlei klachten: spijsvertering, huid, eczeem, verkoudheid, verstopping en diarree.

 

Ineke Fienieg

Gezonde voeding is veel meer dan een optelsom van voedingsstoffen. Het gaat erom wat je ermee doet, zowel in de keuken als in je spijsvertering. Over dit onderwerp heb ik een aantal vrij unieke workshops ontwikkeld, met deelnemers uit heel Nederland. Jij bent ook van harte welkom.

Abonneer je ook op de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de nieuwste recepten en blogs.

Plaats hier je reactie!

Dit veld graag vullen!
Dit veld graag vullen!
Dit veld graag vullen!

Mijn aanbod

Voedwel, natuurlijk voedingsadvies

030 879 9451
info AT voedwel DOT nl