Vijgen (vers)

Vijgenbomen komen voornamelijk voor in landen rond de Middellandse Zee. Er bestaan vele verschillende rassen. Vaak verkleurt de schil van de rijpe vijgen tot een diep blauw-violette kleur. Er zijn ook varianten die groengeel blijven. Het vruchtvlees is roze tot donkerrood en bevat veel kleine pitjes. 

Bevruchting vijg

Een vijgenboom bloeit niet, al voor de winter worden kleine vruchtjes gevormd. De bloeiwijze vindt plaats binnen in de vrucht, dit kun je goed zien wanneer je een vijg doormidden snijdt. In warmere landen wordt deze bloem bestoven door een galwespje, dit wespje komt niet in Nederland voor. De vijgen die hier goed groeien zijn niet afhankelijk van bevruchting door een galwesp.

Voedwel, natuurlijk voedingsadvies, halve vijg

Rijpe vijgen zijn erg zacht, dit maakt het moeilijk om ze te transporteren. Alleen vers geplukt zijn ze sappig en zoet. Eenmaal geoogst drogen ze snel uit.

Voedingswaarde vijgen

Vijgen (ook gedroogde) zijn rijk aan mineralen zoals Kalium, Calcium, IJzer en Zink.

Vijg in de moestuin

In Nederland is het ook mogelijk om vijgen te telen op een zonnige, beschutte plek. De oogst is minder zeker, maar gek genoeg was de zomer van 2016 bij mij in de moestuin een goed vijgenjaar.


Recepten met verse vijgen:

Ineke Fienieg

Mijn naam is Ineke Fienieg, als natuurvoedingskundige wijs ik duurzame consumenten de weg naar het verbeteren van hun gezondheid met natuurvoeding. Holistisch, antroposofisch en vooral erg praktisch.

Regelmatig geef ik workshops, kijk in de Agenda voor het actuele aanbod.

Plaats hier je reactie!

Dit veld graag vullen!
Dit veld graag vullen!
Dit veld graag vullen!

Voedwel, natuurlijk voedingsadvies

030 879 9451
info AT voedwel DOT nl