Wijnsteen bakpoeder

Voedwel, natuurlijk voedingsadvies, natuurvoedingskundige, wijnsteenzuurbakpoederBakpoeder wordt gebruikt als rijsmiddel in koek en gebak. In natuurvoedingswinkels wordt meestal wijnsteenbakpoeder aangeboden.

 

 

Ingrediënten

Wijsteenbakpoeder bestaat uit 3 ingrediënten:

  • Natriumbicarbonaat (ook wel zuiveringszout of dubbelkoolzure soda genoemd) wordt gewonnen uit steenzout. Wanneer het in contact komt met vocht wordt er koolzuurgas gevormd. Bij verwarming zet dit koolzuurgas uit, hierdoor gaat het deeg of beslag rijzen. Koolzuur verdwijnt tijdens het bakken. Pure natriumbicarbonaat kan echter een zeepachtige smaak of rode verkleuring van het gerecht veroorzaken. Dit is te voorkomen door iets zuurs aan het deeg toe te voegen (bijvoorbeeld wijnsteenzuur).
  • Wijsteenzuur zet zich als kristallen af op de vaten waarin wijn rijpt. Na het bottelen van de wijn wordt dit zure ‘afvalproduct’ verwijderd. Dit zuur zorgt er voor dat de smaak van natriumbicarbonaat geneutraliseerd wordt.
  • Maiszetmeel wordt toegevoegd om voorkomen dat de natriumbicarbonaat vochtig wordt voor gebruik.

Voedwel, natuurlijk voedingsadvies, rabarbermuffinsNatriumbicarbonaat

Natriumbicarbonaat (E500ii) wordt door middel van elektrolyse uit het steenzout gewonnen. Steenzout wordt gewonnen door water in zout houdende grondlagen te pompen en de opgepompte pekel te zuiveren en te drogen.

Het klinkt nogal chemisch, maar dat is het dus niet. Wel is bakpoeder een bewerkt product, je hebt er echter slechts weinig van nodig. Vaak is het ook een afweging, van of meer eieren gebruiken of bakpoeder gebruiken.

Zelfrijzend bakmeel

Zelfrijzend bakmeel is een samenstelling van tarwebloem en bakpoeder in de verhouding 250 gram meel op 10 gram bakpoeder.


Recepten met wijnsteenbakpoeder:

Wijnsteenbakpoeder wordt in veel koek- en gebakrecepten recepten gebruikt, hieronder een selectie:

Ineke Fienieg

Gezonde voeding is veel meer dan een optelsom van voedingsstoffen. Het gaat erom wat je ermee doet, zowel in de keuken als in je spijsvertering. Over dit onderwerp heb ik een aantal vrij unieke workshops ontwikkeld, met deelnemers uit heel Nederland. Jij bent ook van harte welkom.

Abonneer je ook op de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de nieuwste recepten en blogs.

Mijn aanbod

Voedwel, natuurlijk voedingsadvies

030 879 9451
info AT voedwel DOT nl