Wilde kruiden

Voedwel, natuurlijk voedingsadvies, natuurvoedingskundige, wilde kruiden

In veel recepten worden verse keukenkruiden gebruikt zoals peterselie, selderij en bieslook. In het voorjaar zijn er echter ook tal van wilde kruiden beschikbaar.

Jonge wilde kruiden en nieuw blad bevatten veel voedingsstoffen, meestal is het vitamine-C gehalte hoger dan in citrusfruit. De activerende stoffen uit het jonge groen is precies wat we nodig hebben na een lange winter met bewaargroenten. Vaak smaakt het ook verrassend goed, zoals:

Hondsdraf heeft een muntsmaak: stengel, blad en bloemen kunnen gegeten worden. Wondhelend, bevorderd de spijsvertering, vochtafdrijvend. Kleine hoeveelheden gebruiken.

Klein Hoefblad smaakt licht zoet, sappig en aromatisch: stengel, blad en bloem zijn eetbaar. De behaarde kant op het voorhoofd leggen verminderd hoofdpijn.

Brandnetel smaakt grassig, bitter en is vezelig: jonge gedeeltes gebruiken. Meer lezen over brandnetel.Voedwel, natuurlijk voedingsadvies, natuurvoedingskundige, brandnetel

Look zonder look heeft een aangename knoflooksmaak: gebruik blad (rauw), zaden en bloemen. Eetlustopwekkend.

Paardenbloem smaakt bitter, fris, kruidig en aromatisch: wortel, stengel, blad en bloem. Vochtafdrijvend, bloedreinigend, nierversterkend.

Veldzuring smaakt aangenaam zuur: blad. Waterafdrijvend en bloedreinigend maar na de bloei niet meer gebruiken vanwege het verhoogde oxaalzuurgehalte.

Duizendblad smaakt aromatisch en licht zoet: blad en bloem. Dorststillend en verkwikkend. Na de bloei niet meer gebruiken vanwege het oxaalzuurgehalte.

Witte dovenetel de bloemen smaken zwak naar honing, het blad nootachtig en verfrissend. Goed voor de ademhalingsorganen, spijsvertering, blaas en een goede nachtrust.

Meidoorn het (jonge) blad smaakt licht zoet en sappig. Ook bloemknoppen en bessen zijn eetbaar. Het werkt hartversterkend.

Daslook het blad en de bloemen ruiken en smaken sterk naar knoflook.Voedwel, natuurlijk voedingsadvies, natuurvoedingskundige, daslook

Vrouwenmantel is sappig, licht bitter en licht zoet, zowel de stengel, blad en bloem zijn te gebruiken.

Madeliefjes smaken notig, licht zoet: je kunt de stengel, blad en bloem gebruiken. Bloedreinigend, bevordert de stofwisseling, versterkend, krampoplossend, pijnstillend, versterkt het spijsverteringssysteem.

Zevenblad smaakt naar wortel selderij en look, het is aromatisch: zowel wortel, stengel, blad en bloem kunnen gebruikt worden. Urinezuuruitscheidend, pijnstillend, reinigend (voor maag en darmen).

 


Nieuwsbrief


Recepten met wilde kruiden:

 

Ineke Fienieg

Mijn naam is Ineke Fienieg, als natuurvoedingskundige wijs ik duurzame consumenten de weg naar het verbeteren van hun gezondheid met natuurvoeding. Holistisch, antroposofisch en vooral erg praktisch.

Regelmatig geef ik workshops, kijk in de Agenda voor het actuele aanbod.

Voedwel, natuurlijk voedingsadvies

030 879 9451
info AT voedwel DOT nl