Yacon

Voedwel, natuurlijk voedingsadvies, yaconYacon of appelwortel komt oorspronkelijk uit het Andes-gebergte, maar wordt tegenwoordig in meer landen geteeld, ook in NL, vaak in moestuinen, maar in natuurvoedingswinkels en op boerenmarkten kom je deze wortelknol steeds vaker tegen.

Yacon is verwant aan de zonnebloem, net zoals de aardpeer.

Inuline

Yacon en aardpeer bevatten inuline. Inuline behoort tot de prebiotica. Prebiotica zijn stoffen die voor de dunne darm onverteerbaar zijn en onveranderd in de dikke darm aankomen. Daar stimuleren ze de groei en activiteit van (goede) bacteriën. Deze bacteriën zetten de darmen in beweging en zijn daardoor belangrijk voor een goede stoelgang. Een prebioticum bevat in tegenstelling tot een probioticum zelf dus geen bacteriën. 

Wanneer jouw spijsvertering niet al te sterk is kan je last krijgen van een opgeblazen gevoel of winderigheid wanneer je inulinerijke producten eet. Probeer dus eerst een kleine hoeveelheid om dit uit te testen.

Smaak

De smaak van rauwe yacon is fris en zoet, dit maakt hem zeer geschikt voor salades. De bladeren van de plant worden gebruikt om thee van te zetten.

ZoetstofVoedwel, natuurlijk voedingsadvies, gestoofde yacon

Er zijn ook zoetstoffen op de markt op basis van yacon, zowel in poedervorm als siroop. Het wordt aangeboden als superfood, maar bij dat woord gaan bij mij alarmbellen rinkelen.

Het gaat om een zoetstof en zoetstoffen hebben slechts een bescheiden plaats in ons dagelijks menu.


Recept yacon:

Ineke Fienieg

Mijn naam is Ineke Fienieg, als natuurvoedingskundige wijs ik duurzame consumenten de weg naar het verbeteren van hun gezondheid met natuurvoeding. Holistisch, antroposofisch en vooral erg praktisch.

Regelmatig geef ik workshops, kijk in de Agenda voor het actuele aanbod.

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor wekelijkse wetenswaardigheden uit de natuurvoedingskeuken!

Inschrijven Nieuwsbrief

Agenda

Recepten

Zoek een recept uit de natuurvoedingskeuken!

Recepten

Weblog | Recent

Weblog | Thema

Voedwel, natuurlijk voedingsadvies

030 879 9451
info AT voedwel DOT nl