Zout

Voedwel, natuurlijk voedingsadvies, zoutVoedsel zonder zout smaakt meestal saai, brood zonder zout is bijna onsmakelijk.

In kleine hoeveelheden is zout een onmisbare voedingstof. Een snufje zout in een gerecht doet andere smaken beter uitkomen, zout versterkt de andere smaken.

We hebben weinig zout nodig voor onze lichaamsprocessen, maar helemaal zonder zout is er geen optimale spijsvertering mogelijk. De hoeveelheid zout die we nodig hebben is moeilijk in concrete hoeveelheden uit te drukken, de Gezondheidsraad noemt 6 gram per dag, daarvan is 2,4 gram natrium. Ga maar uit van een minimale behoefte, die mede afhankelijk is van persoonlijke omstandigheden zoals sporten, zweten, ziekte, bloeddruk etc.

We hoeven vaak geen extra zout toe te voegen aan ons dagmenu, kaas, vlees(waren) en brood bevatten al voldoende zout, sommige groenten, zoals bietjes en knolselderij hebben van nature een hoog natriumgehalte. 

Ongeraffineerd zeezout

Zelf adviseer ik om ongeraffineerd zeezout te gebruiken waneer je zout toevoegt aan een gerecht. Dit heeft een aangename smaak en bevat naast natrium ook nog een minimale hoeveelheid mineralen en sporenelementen. Daardoor wordt het vaak beter verdragen en opgenomen door de spijsvertering.

Neem voor de smaak zelf eens de proef op de som door naast elkaar een klein snufje geraffineerd zout en ongeraffineerd zeezout te proeven.

Voeg je zout toe aan een gerecht doe dit dan op het laatste moment. Zout verliest zijn smaak tijdens het meekoken, maar de hoeveelheid natrium blijft hetzelfde.


Zout

Wereldwijd wordt zout voornamelijk gewonnen uit zeewater en gesteenten.

Zeezout

Door zeewater in zoutpannen te laten verdampen door de zon ontstaat zeezout, in ons klimaat is dat niet mogelijk.

Steenzout

Onder de grond en in gesteenten zijn vaak zoutlagen ontstaan door het opdrogen van de zee├źn die daar ooit waren. Steenzout wordt gewonnen door water in de grond te pompen en de zoute pekel weer op te pompen en het water te laten verdampen. Er bestaan ook zoutmijnen, waaruit het zout wordt gehakt, en gezaagd. Niet alleen de plek waar het vandaan komt, maar ook de manier van winnen, drogen, raffineren en reinigen of toevoegen van hulpstoffen heeft invloed op het eindproduct. 

Keukenzout

Keukenzout is steenzout, wit en geraffineerd, weinig mineralen.

Tafelzout

Tafelzout is steenzout, vaak tot 2% van het gewicht aangevuld met hulpstoffen die voorkomen dat de zoutkristallen aan elkaar gaan kleven.

Jodiumzout

Jodiumzout, of wel Jozo zout is tafelzout of zeezout waaraan kaliumjodide is toegevoegd. Jodium is een mineraal dat onder andere de werking van de schildklier ondersteunt. 

Tot 2009 waren bakkers in Nederland verplicht om gejodeerd zout te gebruiken, tegenwoordig is dit geen verplichting meer. Bakkerszout bevat 50-65 mg jodium per kg . Biologische bakkers gebruiken nooit gejodeed zout. Er bestaat sinds kort een bakker die zijn brood smaak geeft met zeewater.

Fleur de Sel

Fleur de Sel is het duurste zout, het is zeezout dat wordt gewonnen langs de Middellandse Zee en is eigenlijke het gedroogde vliesje dat op het zeewater in de zoutpan drijft. Volgens kenners is dit het zout met de meeste smaak.

Himalaya zout

Himalaya zout wordt met de hand gewonnen in het Himalya gebergte. Het heeft van zihzelf een roze kleur. Het zout is rijk aan mineralen.

Kuidenzout

Kruidenzout bevat naast tafelzout of zeezout ook gedroogde kruiden, groenten en specerijen. 

 

Ineke Fienieg

Mijn naam is Ineke Fienieg, als natuurvoedingskundige wijs ik duurzame consumenten de weg naar het verbeteren van hun gezondheid met natuurvoeding. Holistisch, antroposofisch en vooral erg praktisch.

Regelmatig geef ik workshops, kijk in de Agenda voor het actuele aanbod.

Reacties

Jos Sparreboom 2014-06-21 19:01:36 "brood zonder zout is bijna onsmakelijk." U bedoelt: Nederlands patentbloem-brood is ook met zout maar zeer matig van smaak? Ik eet dagelijks brood zonder zout of met bijvoorbeeld slechts 0,8% zout en dat brood is reuze lekker. Ingredi├źnten:
volkoren tarwe (graham) volkoren rogge, suikerstroop, gist en zuurdesem.

Vriendelijke groet uit Zweden,
Jos
Ineke 2014-06-21 22:29:58 Beste Jos,
Ook zuurdesem volkorenbrood zonder zout smaakt mij niet goed. Zelf gebruik ik nooit patentbloem en ook geen suikerstroop. Stuur me jouw recept eens toe. Alvast bedankt.
Fijne midzomernacht in Zweden!

Voedwel, natuurlijk voedingsadvies

030 879 9451
info AT voedwel DOT nl