Abrikozen (gedroogd)

Voedwel, natuurlijk voedingsadvies, natuurvoedingskundige, gedroogde abrikozenVoor de teelt van abrikozen is een warm klimaat nodig, meestal komen de verse abrikozen die hier in de zomer te verkrijgen zijn uit landen rond de Middellandse Zee.

Abrikoosbomen kunnen hoog worden en bloeien al vroeg in het seizoen, dat maakt ze kwetsbaar voor late nachtvorst.

Er zijn ongeveer 3-4 kilo verse abrikozen nodig voor 1 kilo gedroogde abrikozen.

Voedingswaarde

Abrikozen bevatten veel b├Ętacaroteen, het lichaam zet dat om in vitamine A. Daarnaast bevatten ze ook aardig wat ijzer.

Natuurlijk zoet

Gedroogde abrikozen worden vaak aan gerechten toegevoegd vanwege hun natuurlijk zoete smaak. Suiker of andere zoetmiddelen worden hiermee overbodig of kunnen fors verminderd worden.

Kleur

Wanneer ik in de keuken gedroogde abrikozen gebruik zijn dat altijd biologisch (dynamische) gedroogde abrikozen uit de natuurvoedingswinkel. Deze abrikozen zijn bruin van kleur, ze lijken niet op de oranje abrikozen die je in de supermarkt kunt kopen.

Sulfiet

Voedwel, natuurlijk voedingsadvies, natuurvoedingskundige, abrikozen haverkoekDe bruine verkleuring ontstaat tijdens het drogen onder invloed van enzymen. Abrikozen uit de supermarkt worden vaak bewerkt met sulfiet (E220 t/m E228) om bruinverkleuring tegen te gaan, dit wordt ook wel zwavelen genoemd. Sulfiet breekt de in het lichaam aanwezige vitamines B1 en E. af en kent soms meer vervelende bijwerkingen.


Recepten met gedroogde abrikozen:

Ineke Fienieg

Gezonde voeding is veel meer dan een optelsom van voedingsstoffen. Het gaat erom wat je ermee doet, zowel in de keuken als in je spijsvertering. Over dit onderwerp heb ik een aantal vrij unieke workshops ontwikkeld, met deelnemers uit heel Nederland. Jij bent ook van harte welkom.

Abonneer je ook op de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de nieuwste recepten en blogs.

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor wekelijkse wetenswaardigheden uit de natuurvoedingskeuken!

Inschrijven Nieuwsbrief

Recepten

Zoek een recept uit de natuurvoedingskeuken!

Recepten

Weblog | Recent

Weblog | Thema

Mijn aanbod

Voedwel, natuurlijk voedingsadvies

030 879 9451
info AT voedwel DOT nl