Agavesiroop

Voedwel, natuurlijk voedingsadvies, agavesiroopDe Agave is een subtropische vetplant, deze familie kent ruim 700 verschillende soorten en groeit van oorsprong in Mexico.
Uit de bladeren van de volwassen vetplant kan sap worden geperst, dit sap werd al door de Azteken gebruikt als zoetmiddel. Wanneer het sap wordt ingekookt ontstaat er een zoete siroop, agavesiroop. Van het gefermenteerde sap wordt ook wel Tequila gestookt. 

Agavesiroop is tegenwoordig ook biologisch te koop in verschillende kwaliteiten.De geraffineerde siroop is goudgeel van kleur en mild van smaak, milde agavesiroop is een goed zoetmiddel voor warme en koude dranken, gebak, desserts en jam.
De ongeraffineerde siroop is donker van kleur en heeft een meer rijke smaak, deze siroop bevat nog veel van de oorspronkelijke vitamines en mineralen. Bij het gebruik in gerechten moet je rekening houden met de meer uitgesproken smaak, deze komt goed tot zijn recht in bijvoorbeeld pap of op pannenkoeken.

Zoetkracht agavesiroop

Agavesiroop heeft een grotere zoetkracht dan suiker, ongeveer 1,5 maal zoveel. 
Je kunt in een recept 100 gram suiker vervangen door 50 gram agavesiroop. Je gebruikt dan ook dezelfde hoeveelheid minder vocht of meer bloem in het recept en de oven kan 25 graden lager worden gezet (bron: Ecozoet).

Fructose

De natuurlijke suikers in agavesiroop bestaan hoofdzakelijk uit fructose (90%). Fructose is een enkelvoudige suiker die van nature voorkomt in fruit en groente. We noemen het ook wel vruchtensuiker. Voor de commerciĆ«le productie wordt er vaak en veel fructose uit mais gewonnen. Dit goedkope zoetmiddel wordt toegevoegd aan heel veel producten zoals snoep, frisdrank, desserts, koek en gebak etc., maar ook in producten waar je het niet verwacht zoals kant-en-klare soepen of sauzen. Hierdoor heeft fructose een slechte naam gekregen. Wie vaak zoetigheid eet en drinkt krijgt veel fructose binnen, een overmaat aan fructose is belastend voor de lever.

Als natuurvoedingskundige ben ik van mening dat een overmaat aan zoetigheid in geen enkel gezond dieet past. Maar wanneer je vers, evenwichtig en gevarieerd eet kun je gerust af en toe een gerecht maken met agavesiroop, dit is dan veruit te verkiezen boven geraffineerde, witte suiker.


Recepten met agavesiroop:

Ineke Fienieg

Mijn naam is Ineke Fienieg, als natuurvoedingskundige wijs ik duurzame consumenten de weg naar het verbeteren van hun gezondheid met natuurvoeding. Holistisch, antroposofisch en vooral erg praktisch.

Regelmatig geef ik workshops, kijk in de Agenda voor het actuele aanbod.

Plaats hier je reactie!

Dit veld graag vullen!
Dit veld graag vullen!
Dit veld graag vullen!

Voedwel, natuurlijk voedingsadvies

030 879 9451
info AT voedwel DOT nl