Basilicum
Basilicum doet het goed in een warm klimaat, het wordt veel geteeld en gebruikt in het gebied rond de Middellandse Zee, maar is in een meer gematigd klimaat zoals in Nederland ook te kweken zodra de temperatuur het toelaat.
Varianten
Basilicum behoort tot de familie van de lipbloemigen, plantveredelaars leggen zich vaak toe op het kweken van een variant waarin een bepaald aroma overheerst zoals citroen, kruidnagel, kaneel of anijs. Zo zijn er talloze varianten van basilicum ontstaan met een verschillende smaak, kleur, geur en bladvorm.
Spijsvertering
Basilicum heeft een stimulerend effect op de spijsvertering en onsteunt de vertering van eiwitten.
Basilicumthee
- 1 theelepel gedroogde basilicum op
- 1 kopje gekookt water
- 5 minuten laten trekken
- zeven of theefilter gebruiken
Basilicumthee helpt bij het verminderen van een opgeblazen gevoel, een drukkend gevoel op de maag en verminderde eetlust De thee kan ook gebruikt worden om te gorgelen bij keelpijn.
Basilicum in de keuken
Basilicum komt vers en rauw het best tot zijn recht, wanneer het kruid wordt meegekookt verliest het snel smaak. Het combineert goed met peulvruchten, groenten en pastagerechten.
Niet alleen in de keuken, maar ook in de moestuin zijn basilicum en tomaat een goede combinatie.
Ook lekker bij de maaltijd: een kan koud water met daarin een schijf citroen en een takje basilicum.
Recepten met verse basilicum:
Recepten met gedroogde basilicum:
- Paprikasoep
- Pompoensaus
- Zomerse maaltijdsoep
- Pompoenquiche
- Quinoa burgers
- Rode bieten met gnocchi
- Spaanse kikkererwten
- Bruine bonen in pruimensaus
- Polenta knoedels

Ineke Fienieg
Mijn naam is Ineke Fienieg, als natuurvoedingskundige wijs ik duurzame consumenten de weg naar het verbeteren van hun gezondheid met natuurvoeding. Holistisch, antroposofisch en vooral erg praktisch.
Regelmatig geef ik workshops, kijk in de Agenda voor het actuele aanbod.