Sesamolie

Voedwel, sesamolieSesamzaad is een van de oudste gewassen die voor oliewinning verbouwd wordt, het wordt voornamelijk geteeld in tropische en subtropische gebieden, oorspronkelijk in Afrika en AziĆ« inmiddels ook in Midden-Amerika. 

Sesam is een oliehoudend zaad, het bevat circa 50% olie. Deze olie heeft een hoog gehalte aan meervoudig onverzadigde vetzuren. 

Kleuren sesamzaad

De zaden zijn, afhankelijk van het ras, geel-bruin, roodachtig of zwart. De kleur van het zaad heeft nauwelijks invloed op de smaak en voedingswaarde.

Gebruik in de keuken

Sesamzaad wordt vooral geteeld voor de olie. Sesamolie, wordt net zoals olijfolie al eeuwenlang gebruikt. Olijfolie is vanuit Nederland gezien een meer regionaal product en sesamolie hoort wat dat betreft meer thuis in Aziƫ. Sesamolie wordt veel in de Aziatische keuken gebruikt.

Sesamolie is goed bestand tegen hogere temperaturen, het wordt ook niet snel ranzig.

Smaak sesamolie

De smaak is vrij neutraal en licht nootachtig. 

Geroosterde sesamolie

Geroosterde sesamolie wordt gemaakt van sesamzaad dat eerst geroosterd is voordat de olie eruit werd geperst. Geroosterde sesamolie is niet geschikt om in te bakken en te braden, het wordt in de Aziatische keuken veel gebruikt als smaakmaker. 

Andere toepassingen

Sesamolie wordt niet alleen in de keuken gebruikt, maar ook in cosmetische producten verwerkt.


Recepten met (geroosterde) sesamolie

Ineke Fienieg

Mijn naam is Ineke Fienieg, als natuurvoedingskundige wijs ik duurzame consumenten de weg naar het verbeteren van hun gezondheid met natuurvoeding. Holistisch, antroposofisch en vooral erg praktisch.

Regelmatig geef ik workshops, kijk in de Agenda voor het actuele aanbod.

Plaats hier je reactie!

Dit veld graag vullen!
Dit veld graag vullen!
Dit veld graag vullen!

Voedwel, natuurlijk voedingsadvies

030 879 9451
info AT voedwel DOT nl