Sesamzaad

Voedwel, sesamzaadSesam (Sesamum indicum) is een eenjarige plant met roze/witte bloemen, het uiterlijk van de plant doet een beetje aan vingerhoedskruid denken. De plant kan wel 1,5 tot 2 meter hoog worden.

Sesamzaad is een van de oudste gewassen die voor oliewinning verbouwd wordt. Sesamzaad wordt geteeld in tropische en subtropische gebieden, oorspronkelijk in Afrika en Aziƫ inmiddels ook in Midden-Amerika.

De zaden zijn, afhankelijk van het ras, geel-bruin, roodachtig of zwart. De kleur van het zaad heeft nauwelijks invloed op de smaak en voedingswaarde.

Sesamzaad wordt vooral geteeld voor de olie.

In Nederland wordt sesamzaad vooral gebruikt bij het bakken van brood en in muesli- en sesamrepen.

Sesamolie

Sesam is een oliehoudend zaad, het bevat ongeveer 50% olie. Deze olie heeft een hoog gehalte aan meervoudig onverzadigde vetzuren. Sesamolie wordt veel in de Aziatische keuken gebruikt.

Sesamolie is lang houdbaar zonder ranzig te worden, dit komt door de in sesamolie aanwezige antioxidanten.

Sesamolie wordt zowel uit rauw als uit geroosterd zaad gewonnen, het verschil uit zich vooral in de smaak, geroosterd sesamzaad smaakt nootachtiger.

Sesamolie wordt niet alleen in de keuken gebruikt, maar ook in cosmetische producten verwerkt.

Geelbruin sesamzaadVoedwel, rijstballetjes

In Nederland wordt vooral het geelbruine sesamzaad verkocht.

Zwart sesamzaad

Het zwarte sesamzaad wordt veel in de Japanse keuken gebruikt.

Geroosterd sesamzaad

Geroosterd sesamzaad heeft een meer nootachtige smaak. Je kunt sesamzaad eenvoudig zelf roosteren in een droge koekenpan op een niet te hoog vuur. Zodra het zaad begint te geuren en te ploffen is het geroosterd en heeft het een meer uitgesproken smaak.

Gepeld sesamzaad

Soms wordt sesamzaad gepeld (zaadhuid verwijderen) dan blijft er een wit zaadje over. Uiteraard bevat gepeld sesamzaad minder mineralen en voedingsvezels. Het gepelde zaad wordt in de Aziatische keuken gebruikt om te paneren en om zoete gerechten mee te bereiden. De zaadhuid bevat namelijk iets aan bitterstoffen en oxaalzuur.

Tahin

Gemalen sesamzaad kennen we als tahin, een bekend ingrediƫnt uit de oosterse keuken met de consistentie van pindakaas. Het wordt vooral veel gebruikt in humus (hummus, hoummous of hoemoes).

Gomasio

Gomasio is geroosterd en gemalen sesamzaad met een snufje zout en wordt vooral in salades als smaakmaker gebruikt. Dit heeft meer de consistentie van kruiden of paneermeel.

Recepten sesamzaad

Scrol voor inspirerende, vegetarische recepten naar beneden.

Voedingswaarde sesamzaad

Alle zaden bevatten veel zonne-warmte, dit kan een goede aanvuling zijn op de koele wortelgewassen.

Sesamzaad bevat B-vitamines, vitamine K en de mineralen IJzer, Seleen en een hoog gehalte aan Calcium.

Het eiwitgehalte van sesamzaad is rond de 18%, dit eiwit veroorzaakt bij sommige mensen allergische reacties.

 

voedingswaarde sesamzaad
Zaad Kcal eiwit g. vet g. Kh g. IJzer mg. Calcium mg.
Chiazaad 486 16,5 30,7 30,2 7,7 31
Lijnzaad 376 24,4 30,9 0 8,2 198
Sesamzaad 565 17,7 50,4 10,2 10,0 783
Zonnebloempitten 580 22,5 49,0 12,3 6,3 98

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Recepten met sesamzaad:

Recepten met sesamolie:

Recepten met Gomasio:

 

Ineke Fienieg

Mijn naam is Ineke Fienieg, als natuurvoedingskundige wijs ik duurzame consumenten de weg naar het verbeteren van hun gezondheid met natuurvoeding. Holistisch, antroposofisch en vooral erg praktisch.

Regelmatig geef ik workshops, kijk in de Agenda voor het actuele aanbod.

Reacties

Anneke Westera 2019-04-15 21:36:02 Bedankt voor de duidelijke uitleg.

Plaats hier je reactie!

Dit veld graag vullen!
Dit veld graag vullen!
Dit veld graag vullen!

Voedwel, natuurlijk voedingsadvies

030 879 9451
info AT voedwel DOT nl