Bramen
Einde zomer, begin herfst zijn de bramen rijp.
Wilde bramen hebben sterk groeiende lange scheuten met scherpe stekels en kleine, maar aromatische vruchten. Je komt deze struiken overal tegen ook langs bosranden of in de duinen.
De gekweekte bramen hebben scheuten zonder doorns en duidelijk grotere vruchten, de smaak is meestal iets vlakker en minder zoet.
Deze kwetsbare vruchten zijn rijp het allerlekkerste, maar op dat moment ook erg kwetsbaar. Meestal worden ze daarom verwerkt in jam, sap en gebak. De smaak van bramen combineert goed met die van appels of peren.
Bramen zijn rijk aan voedingsvezels, mineralen waaronder magnesium, ijzer en calcium en vitamines C en E. Bramen hebben een bloedzuiverende werking en kunnen maagklachten verlichten.
Recepten met bramen
Ineke Fienieg
Gezonde voeding is veel meer dan een optelsom van voedingsstoffen. Het gaat erom wat je ermee doet, zowel in de keuken als in je spijsvertering.
Abonneer je op de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de nieuwste recepten en blogs.