Bramen
Einde zomer, begin herfst zijn de bramen rijp.
Wilde bramen hebben sterk groeiende lange scheuten met scherpe stekels en kleine, maar aromatische vruchten. Je komt deze struiken overal tegen ook langs bosranden of in de duinen.
De gekweekte bramen hebben scheuten zonder doorns en duidelijk grotere vruchten, de smaak is meestal iets vlakker en minder zoet.
Deze kwetsbare vruchten zijn rijp het allerlekkerste, maar op dat moment ook erg kwetsbaar. Meestal worden ze daarom verwerkt in jam, sap en gebak. De smaak van bramen combineert goed met die van appels of peren.
Bramen zijn rijk aan voedingsvezels, mineralen waaronder magnesium, ijzer en calcium en vitamines C en E. Bramen hebben een bloedzuiverende werking en kunnen maagklachten verlichten.
Recepten met bramen

Ineke Fienieg
Mijn naam is Ineke Fienieg, als natuurvoedingskundige wijs ik duurzame consumenten de weg naar het verbeteren van hun gezondheid met natuurvoeding. Holistisch, antroposofisch en vooral erg praktisch.
Regelmatig geef ik workshops, kijk in de Agenda voor het actuele aanbod.