Ghee

Voedwel, natuurlijk voedingsadvies, gheeGhee of Ghi is zuiver melkvet dat veel gebruikt wordt in India. Het is gemaakt van boter waaruit de melkbestanddelen (eiwitten) en het water zijn verwijderd. Hierdoor ontstaat een bakboter dat hoge temperaturen kan verdragen. 

Productie Ghee

Om Ghee te maken verwarm je de boter op een laag vuur in een pannetje, op een gegeven moment zinken de eiwitten in vlokken naar de bodem, giet het vloeibare gedeelte nu voorzichtig af, gebruik zonodig een doek als zeef,  je hebt nu Geklaarde Boter. 

Geklaarde boter

Onze voorouders maakten vaak geklaarde boter omdat dit (zonder koelkast) beter houdbaar is dan verse boter.

Wanneer je Geklaarde Boter nog langer verwarmt verdampt ook het water, wanneer al het water verdampt is heb je Ghee.

Ghee bewaren

Ghee is lang houdbaar buiten de koelkast, bij kamertemperatuur, met het deksel losjes op de pot zodat het kan blijven ‘ademen’. Ghee heeft steeds verse lucht nodig.

Smaak

De smaak van Ghee is zacht en soms (afhankelijk van het merk) een beetje nootachtig, een belangrijke eigenschap van Ghee is dat het de smaak van kruiden en specerijen opneemt en versterkt.

Gebruik in de keuken

Ghee is heel geschikt voor alles wat je bruin wilt bakken: vlees, vis, vegaburgers, pannenkoeken etc.

Boter verbrandt al bij 130°C. Het verbrandingspunt van Ghee is maar liefst 250°C. Bakken of zelfs frituren in Ghee is daarom veiliger. Verbrande vetten zijn namelijk toxisch. Bovendien spat Ghee niet in de pan.

Verkrijgbaarheid

Ghee is in elk geval te koop in natuurvoedingswinkels. Ghee easy verkoopt ook Ghee in kleine potjes, om eens uit te proberen. Ghee van uitstekende kwaliteit is ook online te bestellen, bijvoorbeeld via de webshop van Remeker.


Recepten met Ghee:Voedwel, natuurlijk voedingsadvies, koolrabischnitzels

Ineke Fienieg

Gezonde voeding is veel meer dan een optelsom van voedingsstoffen. Het gaat erom wat je ermee doet, zowel in de keuken als in je spijsvertering. Over dit onderwerp heb ik een aantal vrij unieke workshops ontwikkeld, met deelnemers uit heel Nederland. Jij bent ook van harte welkom.

Abonneer je ook op de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de nieuwste recepten en blogs.

Reacties

Miriam 2021-04-02 12:15:21 Ha Ineke, de ghee die ik buiten de koelkast bewaarde in een wekpot met losse glazen deksel is deels wit geworden. Wil dat zeggen dat ik de ghee dan niet meer kan gebruiken; dat ze bedoelen is?

Plaats hier je reactie!

Dit veld graag vullen!
Dit veld graag vullen!
Dit veld graag vullen!

Mijn aanbod

Voedwel, natuurlijk voedingsadvies

030 879 9451
info AT voedwel DOT nl