Graanmolen

Voedwel, natuurlijk voedingsadvies, graanmolenIn de natuurvoedingskeuken wordt veel gewerkt met granen: tarwe, rijst, gerst, gierst, rogge, haver, mais en pseudogranen: boekweit, quinoa, amarant.

In natuurvoedingswinkels zijn alle soorten granen te koop in verschillende vormen: korrel, grutten, vlokken, gries, meel of bloem.

Voor iemand die met veel verschillende granen werkt is het ondoenlijk om dit allemaal in voorraad te hebben, dan is het handiger om zelf over een graanmolen te beschikken en je eigen meel of grutten te malen.

Gemalen graan

De hele korrel is onbewerkt graan, grutten zijn grof gemalen of gesneden korrels, gries is een fijnere maling die we kennen van griesmeel of polenta. De fijnste maling noemen we meel, wanneer uit dit meel de zemel en de kiem worden gezeefd krijgt je gebuild meel, of bij een nog fijnere zeef witte bloem.

graan malen
graan hele korrel
  grutten
  gries
  volkorenmeel
meel zeven gebuild meel
  bloem

Graanmolen kopen

Een goede nieuwe graanmolen is niet goedkoop, heel soms worden ze tweedehands aangeboden (Marktplaats), vaak is dit in Duitsland (Getreidemühle). 

Ter oriëntatie een paar links naar sites met een ruim aanbod:

Alleen bij de laatste link kan ik voor de kwaliteit instaan, aangezien mijn eigen graanmolen van dit merk is (tweedehands, loopt al jaren als een zonnetje).

Aandachtspunt: een graanmolen werkt niet geruisloos, vooral de kleinere en goedkopere graanmolens maken vaak een hysterisch lawaai.

Filmpje graan malen

 

 

Ineke Fienieg

Gezonde voeding is veel meer dan een optelsom van voedingsstoffen. Het gaat erom wat je ermee doet, zowel in de keuken als in je spijsvertering. Over dit onderwerp heb ik een aantal vrij unieke workshops ontwikkeld, met deelnemers uit heel Nederland. Jij bent ook van harte welkom.

Abonneer je ook op de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de nieuwste recepten en blogs.

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor wekelijkse wetenswaardigheden uit de natuurvoedingskeuken!

Inschrijven Nieuwsbrief

Agenda

Recepten

Zoek een recept uit de natuurvoedingskeuken!

Recepten

Weblog | Recent

Weblog | Thema

Mijn aanbod

Voedwel, natuurlijk voedingsadvies

030 879 9451
info AT voedwel DOT nl