Kikkererwten

Voedwel, natuurlijk voedingsadvies, kikkererwtenKikkererwten of kekers zijn peulvruchten, de plant waaraan ze groeien behoort tot de vlinderbloemachtigen, net zoals alle peulvruchten. De naam kikkererwt heeft niets met kikkers te maken, maar is een verbastering van het Latijnse woord cicer, dat erwt betekent. Vrij vertaald heet een kikkererwt dus erwterwt.

Kikkererwten worden zeker al 8000 jaar gegeten, ze worden vooral verbouwd in subtropische gebieden, vaak in India en landen rond de Middellandse zee. Dat zie je terug in traditionele recepten met kikkererwten, ze worden vaak gebruikt als bijgerecht bij couscous of worden verwerkt als hummus of falafel.

Kikkererwten zijn erg vitaal, wanneer je ze laat ontkiemen spruiten ze al na 2 dagen. Ze groeien en bloeien tegelijkertijd, net zoals alle vlinderbloemachtigen. Een kikkererwtplant valt op door het fijn gevederde blad dat een contrast is met de grote, zware vruchten. In India wordt ook het groene blad van deze plant gegeten. De vrucht bestaat uit een korte peul met 1 tot 3 zaden. 

Voedwel, natuurlijk voedingsadvies, groene hummusEr bestaan kleine donkerbruine kikkererwten die vooral in India worden gebruikt en de hazelnootgrote, gele kikkererwten zoals wij die kennen. 

Voedingswaarde kikkererwten

Kikkererwten bevatten zo’n 20% eiwit, om optimaal te kunnen profiteren van deze eiwitten moeten peulvruchten gecombineerd worden met een graangerecht. Peulvruchten en granen vullen elkaar goed aan tot een volwaardig en verteerbaar eiwit. Alle peulvruchten zijn rijk aan voedingsvezels, B-vitamines (waaronder foliumzuur), mineralen waaronder ijzer, magnesium en zink. Deze voedingsstoffen komen weer het beste tot hun recht wanneer ze worden gegeten met voeding die vitamine C bevat, dus veel verse groenten.

Gezondheidswaarde kikkererwten

Peulvruchten helpen het cholesterolgehalte in het bloed te verlagen, ondersteunen de leverfunctie en dragen bij aan een betere zuurstofopname in het bloed. Volgens Hildergard von Bingen helpen kikkererwten om koorts te verlagen. Een kikkererwtenschotel wanneer je koorts hebt lijkt mij persoonlijk moeilijk te verdragen, maar wat brood met hummus of een kikkererwtensoepje kan natuurlijk ook.

Bereiding kikkererwten

Weektijd 12 uur of iets langer, kooktijd 1 tot 1,5 uur, nawellen 1 uur of langer. Weken in ruim koud water, voor het koken ruim vers water gebruiken. Kikkererwten koken niet snel stuk, maar voeg pas tegen het einde van de kooktijd zout toe, anders blijft de schil hard. De smaak en verteerbaarheid van peulvruchten wordt beter wanneer je tijdens het koken een reepje gedroogde kombu meekookt. In een gerecht met kikkererwten worden vaak kruiden en specerijen verwerkt die de spijsvertering bevorderen zoals koriander, geelwortel, piment, kaneel, gember en komijn.

Kikkererwtenmeel

Kikkererwtenmeel bestaat uit gemalen kikkererwten, je kunt er bijvoorbeeld pannenkoekjes mee bakken.


Recepten met gekookte kikkererwten

Ineke Fienieg

Gezonde voeding is veel meer dan een optelsom van voedingsstoffen. Het gaat erom wat je ermee doet, zowel in de keuken als in je spijsvertering. Over dit onderwerp heb ik een aantal vrij unieke workshops ontwikkeld, met deelnemers uit heel Nederland. Jij bent ook van harte welkom.

Abonneer je ook op de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de nieuwste recepten en blogs.

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor wekelijkse wetenswaardigheden uit de natuurvoedingskeuken!

Inschrijven Nieuwsbrief

Agenda

Recepten

Zoek een recept uit de natuurvoedingskeuken!

Recepten

Weblog | Recent

Weblog | Thema

Mijn aanbod

Voedwel, natuurlijk voedingsadvies

030 879 9451
info AT voedwel DOT nl