Knoflook

Voedwel, natuurlijk voedingsadvies, knoflookKnoflook is een oeroude smaakmaker in de keuken, onze huidige knoflookplanten stammen waarschijnlijk af van wilde planten. Wilde knoflook komt voor in het gebied rond de Middellandse zee.

Knoflook wordt praktisch wereldwijd geteeld, ook in Nederland.

Een knoflookbol bestaat uit meerdere teentjes.

Er bestaan honderden soorten knoflook, de smaak en omvang worden niet alleen bepaald door de soort, maar ook door het klimaat en de grond waarop de knoflook geteeld wordt.

Moestuin

Knoflook is een meerjarig ui-gewas, de teentjes worden - bij voorkeur in het najaar - uitgepoot en in de zomer geoogst wanneer het blad begint af te sterven. De teentjes zijn dan onder de grond uitgegroeid tot bollen knoflook en moeten na de oogst eerst goed gedroogd en op een droge, luchtige plek bewaard worden.

Verse knoflook is veel fijner van smaak dan de gedroogde bewaar-knoflook. Soms wordt in de winkel of op de markt verse knoflook aangeboden, de bol is dan nog sappig met vaak nog een stukje dikke groene bladstengel.

Gebruik in de keuken

Knoflook is een geliefd bestanddeel van gerechten, meestal als smaakmaker en zelden rauw of als hoofdbestanddeel van een gerecht. Olifantenknoflook heeft grote, milde tenen en wordt ook wel als bijgerecht gegeten. Wanneer je rauwe knoflook wilt eten, dan kan je het beste jonge verse knoflook gebruiken.

De geur van knoflook

De smaak en geur van knoflook worden veroorzaakt door diverse zwavelverbindingen. Deze etherische oliĆ«n worden door het hele lichaam opgenomen en via de huid en de longen weer uitgescheiden. Dat is soms een ongewenst effect van knoflook eten. Het eten van peterselie of het kauwen op koffiebonen verbetert in dit geval de adem. 

Pas 20 uur na een maaltijd met knoflook is alle geur uit het lichaam verdwenen.

De meeste overlast gevende geur na het eten van knoflook wordt verminderd wanneer je de kiem uit de knoflookteen verwijdert. Snij hiervoor een knoflookteen overlangs doormidden en verwijder die kiem, die vaak goed zichtbaar en soms al een beetje groen is.Voedwel, natuurlijk voedingsadvies, knoflookkiem verwijderen

Medicinaal gebruik

  • Knoflook heeft een bacteriedodende werking en ontneemt ook parasieten een gunstige voedingsbodem, hiervoor kan je het beste rauw knoflooksap gebruiken.
  • Knoflook laat het cholesterolgehalte in het bloed en de bloeddruk dalen.
  • Knoflook bevordert de spijsvertering en stimuleert de darmwerking, daarom wordt knoflook soms slecht verdragen.
  • Meestal helpt knoflook echter om darmkrampen verminderen en de darm te kalmeren.
  • Regelmatig gebruik van knoflook werkt bloedzuiverend en stimulerend op de spijsvertering.

Knoflookkuur

Wanneer je gevoelig bent voor infecties kan een knoflookkuur dit soms verhelpen, dit komt niet alleen door de zwavelverbindingen, maar ook door het in knoflook aanwezige zink-gehalte.

Deze kuur doe je vanwege de geuroverlast het beste in het weekend of op andere vrije dagen. Start op vrijdagavond en eet bij elke maaltijd een rauwe knoflookteen (bijvoorbeeld op brood, door de sla of geraspt door een beker melk). De laatste teen eet je op zondagmiddag zodat de geuroverlast op maandagmorgen grotendeels is verdwenen.

Geestelijke werking

Knoflook beschermt tegen vreemde astrale krachten van buitenaf, dit is belangrijk wanneer je eigen astrale krachten zwak zijn of wanneer je snel open staat voor andermans invloeden.

Waarschijnlijk komen hier ook de verhalen vandaan dat knoflook je beschermt tegen boze geesten, vampiers en heksen.

Zwarte knoflook

Voedwel, natuurlijk voedingsadvies, zwarte knoflookZwarte knoflook is geen speciaal ras, maar gefermenteerde verse knoflook. De smaak van zwarte knoflook is zoet en kruidig. De gunstige eigenschappen van knoflook worden door het fermentatieproces nog verder versterkt.

Het wordt in diverse natuurvoedingswinkels aangeboden door het Spaanse bedrijf La Abuela Carmen.


Recepten met knoflook:

In heel veel recepten wordt knoflook gebruikt, waaronder:

Ineke Fienieg

Gezonde voeding is veel meer dan een optelsom van voedingsstoffen. Het gaat erom wat je ermee doet, zowel in de keuken als in je spijsvertering. Over dit onderwerp heb ik een aantal vrij unieke workshops ontwikkeld, met deelnemers uit heel Nederland. Jij bent ook van harte welkom.

Abonneer je ook op de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de nieuwste recepten en blogs.

Plaats hier je reactie!

Dit veld graag vullen!
Dit veld graag vullen!
Dit veld graag vullen!

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor wekelijkse wetenswaardigheden uit de natuurvoedingskeuken!

Inschrijven Nieuwsbrief

Agenda

Recepten

Zoek een recept uit de natuurvoedingskeuken!

Recepten

Weblog | Recent

Weblog | Thema

Mijn aanbod

Voedwel, natuurlijk voedingsadvies

030 879 9451
info AT voedwel DOT nl