Kombu

Voedwel, natuurlijk voedingsadvies, kombuKombu is een zeeplant met brede lange bladeren, wel tot tientallen meters lang. Dit bruine  zeewier ofwel zeegroente komt veel voor in de wateren bij Noord Japan, maar ook in Europa en de VS. 

Zeegroenten

In veel kustgebieden van de wereld is het eten van zeegroenten net zo vanzelfsprekend als het eten van landgroenten. Zeegroenten zijn bijzonder rijk aan vitaminen, mineralen en sporenelementen en bevatten onder andere jodium, dit is ondermeer onmisbaar voor een goed werkende schildklier. 

Jodium

Jodium in de voeding is zo essentieel dat het wordt toegevoegd aan bakkerszout en keukenzout (JoZo). Wanneer je voor ongejodeerd zout kiest en geen vis eet is het daarom raadzaam om regelmatig een gerecht met zeewier te verrijken. 

Natuurlijke smaakversterker

Een reepje Kombu meekoken met peulvruchten of granen bevordert de verteerbaarheid en verbetert de smaak. Kombu wordt in de Japanse keuken veel gebruikt als natuurlijke smaakversterker of als basis voor een bouillon.Voedwel, natuurlijk voedingsadvies, kikkererwtensoep

Na het koken kan de Kombu verwijderd worden of fijngesneden en verwerkt door het gerecht. 

Meer informatie over zeewieren in de Zeewierwijzer.

Verkrijgbaarheid

Kombu wordt in veel natuurvoedingswinkels verkocht, voornamelijk gedroogd, maar soms ook vers.

Een paar jaar geleden kwam er nog veel zeewier uit Japan, tegenwoordig zijn er in veel natuurvoedingswinkels ook Europese en zelfs Nederlandse zeewieren te verkrijgen.


Recepten:

Ineke Fienieg

Gezonde voeding is veel meer dan een optelsom van voedingsstoffen. Het gaat erom wat je ermee doet, zowel in de keuken als in je spijsvertering. Over dit onderwerp heb ik een aantal vrij unieke workshops ontwikkeld, met deelnemers uit heel Nederland. Jij bent ook van harte welkom.

Abonneer je ook op de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de nieuwste recepten en blogs.

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor wekelijkse wetenswaardigheden uit de natuurvoedingskeuken!

Inschrijven Nieuwsbrief

Recepten

Zoek een recept uit de natuurvoedingskeuken!

Recepten

Weblog | Recent

Weblog | Thema

Mijn aanbod

Voedwel, natuurlijk voedingsadvies

030 879 9451
info AT voedwel DOT nl