Kombu
Kombu is een zeeplant met brede lange bladeren, wel tot tientallen meters lang. Dit bruine zeewier ofwel zeegroente komt veel voor in de wateren bij Noord Japan, maar ook in Europa en de VS.
Zeegroenten
In veel kustgebieden van de wereld is het eten van zeegroenten net zo vanzelfsprekend als het eten van landgroenten. Zeegroenten zijn bijzonder rijk aan vitaminen, mineralen en sporenelementen en bevatten onder andere jodium, dit is ondermeer onmisbaar voor een goed werkende schildklier.
Jodium
Jodium in de voeding is zo essentieel dat het wordt toegevoegd aan bakkerszout en keukenzout (JoZo). Wanneer je voor ongejodeerd zout kiest en geen vis eet is het daarom raadzaam om regelmatig een gerecht met zeewier te verrijken.
Natuurlijke smaakversterker
Een reepje Kombu meekoken met peulvruchten of granen bevordert de verteerbaarheid en verbetert de smaak. Kombu wordt in de Japanse keuken veel gebruikt als natuurlijke smaakversterker of als basis voor een bouillon.
Na het koken kan de Kombu verwijderd worden of fijngesneden en verwerkt door het gerecht.
Meer informatie over zeewieren in de Zeewierwijzer.
Verkrijgbaarheid
Kombu wordt in veel natuurvoedingswinkels verkocht, voornamelijk gedroogd, maar soms ook vers.
Een paar jaar geleden kwam er nog veel zeewier uit Japan, tegenwoordig zijn er in veel natuurvoedingswinkels ook Europese en zelfs Nederlandse zeewieren te verkrijgen.
Recepten:
- Linzencurry met eieren
- Linzenschotel
- Linzen uit de oven
- Bruine bonensoep
- Vegetarische Bolognaise
- Kikkererwtensoep
- Kamutsalade
- Quinoa-salade
- Groene groentesoep
- Pittige linzenschotel
- Linzen met geroosterde groenten
- Italiaanse witte bonen
- Spaanse kikkererwten

Ineke Fienieg
Mijn naam is Ineke Fienieg, als natuurvoedingskundige wijs ik duurzame consumenten de weg naar het verbeteren van hun gezondheid met natuurvoeding. Holistisch, antroposofisch en vooral erg praktisch.
Regelmatig geef ik workshops, kijk in de Agenda voor het actuele aanbod.